Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall με ”καύσιμο” τις Oracle και Nike

Με κέρδη της τάξης του 3% ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς τα υψηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου των Oracle και Nike αναζωπύρωσαν την ανοδική αντίδραση που προκάλεσε η μείωση των επιτοκίων από τη Fed την περασμένη Τρίτη. Ανοδικά ολοκλήρωσαν και οι κυριότερες ευρωαγορές.

Με κέρδη της τάξης του 3% ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς τα υψηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου των Oracle και Nike αναζωπύρωσαν την ανοδική αντίδραση που προκάλεσε η μείωση των επιτοκίων από τη Fed την περασμένη Τρίτη.

Ειδικότερα, η άνοδος που προκάλεσε η κίνηση της Fed την προηγούμενη Τρίτη να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών, μετά από μια μικρή παύση κατά την χθεσινή συνεδρίαση, συνεχίστηκε σήμερα χάρη στην υψηλότερη των εκτιμήσεων κερδοφορία τριμήνου που εμφάνισαν δύο σημαντικές αμερικανικές εταιρίες, η Oracle και η Nike.

Εξέλιξη που αναζωπύρωσε τις ελπίδες των επενδυτών για νέες θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων και ώθησε ενδοσυνεδριακά τον Dow Jones 100 και πλέον μονάδες υψηλότερα, κέρδη όμως που δεν κατάφερε να διατηρήσει μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,39% και έκλεισε στις 13.820.19 μονάδες, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με κέρδη 2,8%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,46%, στις 1.525,75 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του να διαμορφώνεται επίσης στο 2,8%. Άνοδο 0,64% κατέγραψε ο Nasdaq, ωθούμενος από τις θετικές ειδήσεις των Oracle και Google, κλείνοντας στις 2.671,22 μονάδες.

Από το μέτωπο των επιχειρήσεων, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Oracle, η οποία ανακοίνωσε αύξηση κερδοφορίας πρώτου οικονομικού τριμήνου 25%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η UBS προχώρησε σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της εταιρίας στα 25 δολάρια από 24 δολάρια προηγουμένως.

Ανοδικά κινήθηκε επίσης ο τίτλος της Nike, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι η κερδοφορία της στο τρίμηνο σημείωσε αύξηση κατά 51%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημαντική άνοδο εμφάνισε η μετοχή της Google εν μέσω θετικών ειδήσεων για τα μερίδια που κατέχει η εταιρία στην αγορά.

Ενισχυμένος ολοκλήρωσε επίσης ο τίτλος της Texas Instrument, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι σχεδιάζει να προβεί σε επαναγορά μετοχών της αξίας 5 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, μικρή υποχώρηση σημείωσε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η πετρελαϊκή τιμή, η οποία αν και ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και τα 80,55 δολάρια το βαρέλι, ανέκαμψε στη συνέχεια για να κλείσει τελικά στα 81,62 δολάρια, με απώλειες 0,20%.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ εκτινάχθηκε κατά 2,97% στα 17,69 δολάρια. Αντίθετα, το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε οριακά κατά 0,08%, στα 12,56 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε πτώση 1,35%, στα 51,10 δολάρια.

Ενισχυμένες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,43% και έκλεισε στις 6.456,70 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 διαμορφώθηκε 0,77% υψηλότερα, στις 7.794,43 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,21% και έκλεισε στις 5.700,65 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v