Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι το πετρέλαιο στη Wall Street

Απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με πρωταγωνιστή των πιέσεων τον ενεργειακό κλάδο. Πτώση μόλις 4 μονάδων για S&P και Nasdaq. Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Κάτω από τα 45 δολ. το πετρέλαιο, με «βουτιά» 4,1%. Ανέκαμψε το ευρώ μετά από τριήμερη πτώση.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στην Κίνα προκάλεσαν εκ νέου ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ειδικότερα ο δείκτης μεταποίησης PMI τον Σεπτέμβριο στην Κίνα υποχώρησε σε χαμηλό 6,5 ετών στις 47 μονάδες, έναντι 47,5 που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η έβδομη διαδοχική πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους αναλυτές.

Αντίστοιχα, αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος και από τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης μεταποίησης PMI παρέμεινε αμετάβλητος σε χαμηλό 22 μηνών, στις 53 μονάδες.

Επιπλέον έντονα πιέστηκε η Wall Street και από το πτωτικό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου μετά τη μικρότερη της αναμενόμενης μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Τελικά η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 4,1%, στα 44,56 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η αβεβαιότητα που προκαλεί η επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Σημειώνεται ότι σε αυριανή της ομιλία η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, αναμένεται να δώσει, έστω, ενδείξεις για τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

O Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,31% στις 16.280 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,19% στις 1.939 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,08% στις 4.753 μονάδες.

Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο ενεργειακός κλάδος, με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 1,4% και 0,4% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της MetLife (+0,7%) μετά την ανακοίνωση από τη διοίκηση ότι θα αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,62 σεντς, με πτώση 5.3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου μετά από τριήμερη πτώση. Ειδικότερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,5% στο 1,1179, από 1,1128 την Τρίτη.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά μία μονάδα βάσης στο 2,15% και αντίστοιχα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης, στο 0,60%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,6% στα 1.131 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v