Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall με ”οδηγό” τον τραπεζικό κλάδο

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές τοποθετήσεις στους τραπεζικούς τίτλους, που το τελευταίο διάστημα έχουν πιεστεί χαμηλότερα λόγω των προβλημάτων στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης. Απώλειες σε Λονδίνο και Παρίσι, κέρδη στην Φρανκφούρτη.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές τοποθετήσεις στους τραπεζικούς τίτλους, που το τελευταίο διάστημα έχουν πιεστεί χαμηλότερα λόγω των προβλημάτων στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης.

Ειδικότερα, μετά τη σημαντική πτώση της Παρασκευής, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω θετικού κλίματος, καθώς η αναβάθμιση της μετοχής της Merrill Lynch σε ”buy” από τη UBS αναζωπύρωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Οι τοποθετήσεις των επενδυτών σε τραπεζικά χαρτιά ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο τις απογευματινές ώρες, και συγκεκριμένα μετά τη δήλωση διευθυντικού στελέχους της Standard & Poor ότι η αγορά αντέδρασε υπερβολικά στην απόφαση του οίκου να προχωρήσει την Παρασκευή στην υποβάθμιση της σύστασής του για τη μετοχή της Bear Stearns.

Τις ανησυχίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα περιόρισαν επίσης οι δηλώσεις του αναλυτή της Thomson Financial, κ. Michael Thompson, ότι οι μετοχές των Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers και E-Trade Financial είναι μεταξύ των πλέον υποτιμημένων τίτλων του κλάδου.

Το θετικό κλίμα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο η σημαντική πτώση της πετρελαϊκής τιμής, λόγω των ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης.

Σημειώνεται ότι τα futures του αργού (WTI crude oil) διαπραγματεύονταν στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης στο floor, στα 71,74 το βαρέλι (σειρά Σεπτεμβρίου), υφιστάμενα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές του έτους, της τάξης του -5%.

Έτσι, με ”καύσιμο” τις τράπεζες ο Dow Jones πραγματοποίησε την καλύτερη ”εμφάνισή” του για το 2007, καθώς ενισχύθηκε σχεδόν κατά 287 μονάδες και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 13.468,78 μονάδες, με κέρδη 2,18%.

Ο Nasdaq έκλεισε στις 2.547,33 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,44%, ενώ κέρδη της τάξης του 2,42% κατέγραψε ο S&P 500 που διαμορφώθηκε στις 1.467,67 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, με σημαντική άνοδο έκλεισε η Merrill Lynch, μετά την αναβάθμισή της από τη UBS. Σημαντικά κέρδη κατέγραψε επίσης ο τίτλος της Merck που αναβαθμίστηκε από την Cowen & Co, καθώς και η μετοχή της Wal-Mart, που ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας για τη δραστηριοποίησή της στην Ινδία.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ εκτινάχθηκε 3,89%, στα 15,50 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 2,14%, στα 11,95 δολάρια. Κέρδη 1,64% και για το δικαίωμα της 3Ε, στα 44,74 δολάρια.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στο κλείσιμο των κυριότερων χρηματαγορών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,57% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.189,10 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε στις 7.444,45 ενισχυμένος κατά 0,12%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,16% και διαμορφώθηκε στις 5.532,99 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v