Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed στήριξε την άνοδο στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος γύρισε η Wall Street μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed. Οι χρησμοί της Janet Yellen για τα επιτόκια. Παραμένει στο προσκήνιο το ελληνικό ζήτημα. Ισχυρή ανάκαμψη για το ευρώ πάνω από το 1,13 δολ. Μικρή υποχώρηση για το πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό.

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να ανταποκρίνονται θετικά στις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις της Fed και στην ομιλία της Janet Yellen.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μην προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων όπως αναμενόταν από τους αναλυτές, αλλά αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την βελτίωση της αγοράς απασχόλησης, παραμένοντας σε τροχιά σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εντός του 2015.

Αργότερα η Janet Yellen στην ομιλία της υποστήριξε ότι η Fed χρειάζεται να δει ακόμα πιο πειστικά στοιχεία απασχόλησης και πληθωρισμού προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Η συγκεκριμένη δήλωση καθησύχασε -έστω πρόσκαιρα- τους επενδυτές οι οποίοι ανησυχούν πως μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει καθίζηση στην αναπτυξιακή τροχιά των ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, προβληματίζουν τους επενδυτές οι ελληνικές εξελίξεις και συγκεκριμένα το πάγωμα των διαπραγματεύσεων Αθήνας- δανειστών.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 17.936 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 2.100 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 5.065 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Procter & Gamble Co (+1,3%) και American Express (+1,1%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι UnitedHealth (-1,6%) και JP Morgan (-0,4%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,07 δολ., με πτώση 2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, μπορεί το πάγωμα των διαπραγματεύσεων Ελλάδας- δανειστών να συνεχίζεται, ωστόσο σήμερα, το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου Συγκεκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,8% στο 1,1339 δολ.

Παράλληλα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,31% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε ανοδικά κατά μία μονάδα στο 0,81%. Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κατέγραψε άνοδο μίας μονάδας στο 2,31% ενώ η απόδοση του ισπανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες στο 2,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε πτώση 0,2% στα 59,83 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στα 1.187 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v