Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο παρά τις ανησυχίες για Ελλάδα. Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της Fed. Απογοήτευσαν τα macro στις ΗΠΑ. Τερμάτισε πτωτικό σερί τεσσάρων ημερών για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο. Χαμηλότερα κινήθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street, κόντρα στις ανησυχίες για τις ελληνικές εξελίξεις και εν αναμονή των αποφάσεων της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 17.903 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 2.096 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,51% στις 5.055 μονάδες.

Την άνοδο στη Wall Street στήριξε... η «βουτιά» 11,1% στις ενάρξεις νέων κατοικιών τον Μάιο στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία θα υποχρεώσουν τη Fed να μην προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων. Μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο την έστω οριακή ανάπτυξη στις ΗΠΑ», επισημαίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι την αύριο, Τετάρτη ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Στον αντίποδα, προβληματίζουν τους επενδυτές οι ελληνικές εξελίξεις και συγκεκριμένα το πάγωμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας- δανειστών. Σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι δεν προτίθεται να καταθέσει στους πιστωτές νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Πρωταγωνιστές της σημερινής ανόδου ήταν οι μετοχές των Aetna Inc. και UnitedHealth, οι διοικήσεις των οποίων φέρονται να βρίσκονται σε συζητήσεις συγχώνευσης. Η μετοχή της πρώτης ενισχύθηκε 3,2% και της δεύτερης 2%.

Στον αντίποδα, υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών με την μετοχή της Delta Airlines να καταγράφει πτώση 0,3%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,09 δολ., με «βουτιά» 5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το πάγωμα των διαπραγματεύσεων Ελλάδας- δανειστών, πίεσε χαμηλότερα το ευρώ. Συγκεκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1232.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου κινήθηκαν χαμηλότερα παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν οι ελληνικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,3% (υψηλό ημέρας 2,46%) και του ισπανικού 10ετούς κατά πέντε μονάδες στο 2,32% (υψηλό ημέρας 2,53%). Επιπλέον η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 0,8% και του αμερικανικού 10ετούς κατά τέσσερις μονάδες στο 2,32%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άνοδο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μέρες πτώσης και συγκεκριμένα κατά 0,8% στα 59,97 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.181 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v