Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι η Ελλάδα στη Wall Street

Δεύτερη μέρα πιέσεων στη Wall Street. Εντείνονται οι ανησυχίες για τις ελληνικές εξελίξεις. Απογοήτευσαν τα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία. Σε χαμηλό 14 ετών η μετοχή της Micron Technology. Γύρισε ανοδικά το ευρώ. Παραμένει κάτω από τα 60 δολ. το πετρέλαιο.

Οι δυσμενείς ελληνικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε απώλειες τους δείκτες στη Wall Street.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,6% στις 17.791,17 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,46% στις 2.084,43 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,42% στις 5.029,97 μονάδες.

Ειδικότερα, η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Αθήνας- δανειστών το Σαββατοκύριακο, προκάλεσε ρευστοποιήσεις τόσο στις ευρωαγορές όσο και στη Wall Street.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος στη Wall Street και από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,2% τον Μάιο έναντι ανόδου 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, την Τρίτη ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Fed όπου οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις για τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Στη συνεδρίαση της Wall Street, πρωταγωνιστές της σημερινής πτώσης ήταν ο τεχνολογικός και βιομηχανικός κλάδος με τη μετοχή της Micron Technology να υποχωρεί σε χαμηλό 14 μηνών, καταγράφοντας πτώση 3,8% μετά την υποβάθμιση από την Morgan Stanley.

Στο δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,3%) και Intel (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές των United Technologies (-2,4%) και 3M Co. (-1,4%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,14 δολ., με «βουτιά» 11%.

Στην αγορά συναλλάγματος οι δυσμενείς ελληνικές εξελίξεις περιόρισαν αρχικά τη ζήτηση για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο έφτασε να υποχωρεί έως το 1,1190 δολ. Ωστόσο, αργά το απόγευμα, το ευρώ γύρισε ανοδικά 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1293, μετά τη διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση, φημών για capital control.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου λόγω της Ελλάδας. Συγκεκριμένα οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς και ισπανικού 10ετούς ενισχύθηκαν κατά έντεκα μονάδες βάσης στο 2,33% και 2,38% αντίστοιχα. Ωστόσο μηδαμινός ήταν ο αντίχτυπος των ελληνικών εξελίξεων για το γερμανικό 10ετές ομόλογο το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,83%. Στον αντίποδα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,36%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε πτώση 0,6% στα 59,58 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 1.187 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v