Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις έπονται του ράλι στην Wall Street

Πτώση πάνω από 300 μονάδες σημειώνει ο Dow Jones μετά το χθεσινό ράλι. "Εσβησε" γρήγορα η ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Βαθαίνει η bear market του πετρελαίου. Κάτω από τα $90 το Brent. Εξαίρεση στην πτώση η Apple (+1%) και ο χρυσός.

Βραχύβια αποδείχθηκε η στήριξη από την Fed στα χρηματιστήρια, και οι βασικοί δείκτες στην Wall Street εμφανίζουν τάσεις ρευστοποιήσεων μετά τα θεαματικά χθεσινά κέρδη.

Τα futures της Wall Street υποδείκνυαν ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες, αλλά γύρισαν ελαφρώς αρνητικά το μεσημέρι. Οι δείκτες άνοιξαν με μικρές απώλειες, που εν συνεχεία διογκώθηκαν και αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,84% ή 312 μονάδες στις 16.682 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 1,87% στις 1.932 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,85% χαμηλότερα στις 4.385 μονάδες.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed άφησε χθες να εννοηθεί ότι θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια όσο χρειαστεί ώστε να εμφανίσει πειστική ανάκαμψη η αμερικανική οικονομία.

Η «υπόσχεση» προκάλεσε ράλι στην χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, που απεκόμισε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη της φετινής χρονιάς. Η ευφορία συνεχίστηκε στις πρωινές συναλλαγές σε Ασία, Ευρώπη και αναδυόμενα χρηματιστήρια.

Ωστόσο το μεσημέρι τα περισσότερα θετικά πρόσημα έσβησαν, καθώς επικράτησαν οι ανησυχίες για την υποτονικότητα της διεθνούς οικονομίας, που επιβεβαιώθηκε με την κάθετη πτώση στις γερμανικές εξαγωγές. Οι επιφυλάξεις της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια, είχαν ήδη δείξει ότι οι ρυθμιστές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ενδυνάμωση των ρυθμών ανάπτυξη.

Στην αμερικανική οικονομία, ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των νέων ανέργων που ζήτησαν επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, παρέμεινε πρακτικώς αμετάβλητος την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά τα επίπεδα απολύσεων και πιθανότατα η εικόνα θα παραμείνει ως έχει στους επόμενους μήνες.

Σήμερα έξι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να παραθέσουν ομιλίες, μεταξύ των οποίων οι Stanley Fischer και Daniel Tarullo, που είναι μέλη της επιτροπής καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τις ανακοινώσεις εταιρικής κερδοφορίας γ΄ τριμήνου, που ξεκίνησαν με το Q3 του κολοσσού στην αγορά αλουμινίου, Alcoa.

Eξαίρεση στο αρνητικό κλίμα, ειδικά για τις τεχνολογικές μετοχές, αποτελεί η μετοχή της Apple, που ενισχύεται 1% στα 101,54 δολ. μετά την δημοσίευση επιστολής του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn, που θεωρεί ότι η μετοχή «αξίζει» στην πραγματικότητα $203.

Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2012.

Η πτώση των συμβολαίων του αργού πετρελαίου σε bear market βαθαίνει και στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκη το συμβόλαιο Νοεμβρίου υποχωρεί 0,4% στα 86,94 δολάρια.

Το συμβόλαιο του χρυσού ευνοείται από την αποφυγή κινδύνου και κερδίζει 20 δολάρια στα $1.226 ανά ουγκιά.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v