Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed έδωσε ανάσα ανόδου στη Wall Street

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα πρακτικά της Fed. Δε βιάζονται οι τραπεζίτες να αυξήσουν τα επιτόκια λένε οι αναλυτές. Άλμα 274 μονάδων για τον Dow Jones. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα. Άνοδος για τη μετοχή της Alcoa. Κάτω από τα 88 δολ. το πετρέλαιο.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα η Fed καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα πρακτικά, πολλά στελέχη της Fed ήθελαν να προχωρήσουν στην αλλαγή του guidance για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια ωστόσο δίστασαν, εξαιτίας των ανησυχιών μήπως η αγορά παρερμηνεύσει την απόφαση αυτή.

Επιπλέον αξιωματούχοι της Fed επισήμαναν πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με ένα ισχυρό δολάριο δημιουργούν πιθανούς κινδύνους στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «αυτό που αποκαλύπτουν τα πρακτικά είναι ότι η Fed δε θα προχωρήσει σύντομα σε απόφαση για τα επιτόκια».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Fed στο Σικάγο, είχε καλέσει τους αναλυτές να δείξουν υπομονή αναφορικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων καθώς όπως τόνισε, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ένα ισχυρό δολάριο θα πλήξει τις εξαγωγές της χώρας.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,64% στις 16.994,22 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,75% στις 1,968,89 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,90% στις 4.468,59 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η Halliburton Co. πρωταγωνίστησε στις απώλειες του ενεργειακού κλάδου καθώς υποχώρησε 1,4% μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό 17 μηνών.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Alcoa κινήθηκε υψηλότερα 0,6% εν αναμονή των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου. Υπενθυμίζεται ότι η Alcoa ξεκινά –επίσημα- τον κύκλο δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων κάθε τριμήνου στη Wall Street.

Αντίστοιχα η μετοχή της Costco Wholesale Corp. ενισχύθηκε 2,7% καθώς τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Επιπλέον εντείνονται οι ανησυχίες στις ΗΠΑ για τα θανατηφόρα κρούσματα έμπολα καθώς κατέληξε στο Ντάλας ο πρώτος ασθενής που είχε διαγνωστεί με τον ιό.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2725. Σημειώνεται ότι το ευρώ υποχωρούσε οριακά πριν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed. Επιπλέον, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 108,08 γεν. Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη τουρκική λίρα για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου- πτώση 0,5% στο 2,2867 η ισοτιμία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε νέα σημαντική πτώση 1,6% στα 87,44 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,6% στα 1.220 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις στο 2,34%. Παράλληλα η απόδοση του 30ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,04%. Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε δημοπρασία 10ετών ομολόγων της τάξεως των 21 δισ. δολαρίων και την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί δημοπρασία 30ετών ομολόγων ύψους 13 δισ. δολαρίων.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v