Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street κόντρα στα «deals»

Απώλειες στη Wall Street με τον Dow Jones να ξαναχάνει τις 17.000 μονάδες. Προβληματίζει τους επενδυτές ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Σε δεύτερη μοίρα πέρασαν τα επιχειρηματικά deals. Ανέκαμψε το ευρώ πάνω από το 1,26 δολ. Άνοδος 1,2% για χρυσό.

Πτώση σημείωσαν οι δείκτες στη Wall Street καθώς το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στην έναρξη της συνεδρίασης γρήγορα εξανεμίστηκε.

Οι επενδυτές φέρονται προβληματισμένοι αναφορικά με το χρόνο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Mizuho Financial Group, Fabian Eliasson, " Όλα πλέον εξαρτώνται από τη Fed. Αν τα οικονομικά στοιχεία βελτιωθούν "δραστικά" (όπως της απασχόλησης) τότε θα είναι δύσκολο για την Κεντρική Τράπεζα να παραμείνει άπραγη για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Επιπλέον, οι επενδυτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και στην έναρξη κοινοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων αναλυτές και επενδυτές θέλουν να δουν τον αντίχτυπο που έχει προκαλέσει το ισχυρό δολάριο στην κερδοφορία των ομίλων. Πρώτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Alcoa.

Στη Wall Street o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,10% στις 16.992,58 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,15% στις 1,964,90 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,47% στις 4.454,80 μονάδες.

Από πλευράς μετοχών, η Hewlett- Packard ενισχύθηκε 4,7% μετά την ανακοίνωση ότι ο όμιλος θα «κοπεί» στα δύο.

Αντίστοιχα ο τίτλος της CareFusion Corp. εκτινάχθηκε 23% καθώς η διοίκηση συμφώνησε στην εξαγορά του ομίλου από την Becton,Dickinson & Co έναντι 12,2 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα η μετοχή της Durata Therapeutics σημείωσε ράλι 74% μετά την ανακοίνωση συγχώνευσής της εταιρείας με την Actavis Plc.

Σε διεθνές επίπεδο, προς εκτόνωση φαίνεται πως οδηγούνται οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Ιράκ.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,78 δολ., σημειώνοντας πτώση 2,8% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 21,18 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό 25 μηνών έναντι του ευρώ καθώς σημείωσε πτώση 0,8%, στο 1,2622. Επιπλέον, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 109,45 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,7% στα 90,35 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,2% στα 1.207 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,43%. Αντίστοιχα και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,91%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v