Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ για αλλαγή πλεύσης, καθώς τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, προβλέπουν πλέον ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για το 2014 και 1,2% για τον επόμενο χρόνο έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,9% και στο 2% αντιστοίχως. Επίσης, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό υποβαθμίζονται στο 1% για το 2014 και στο 1,4% για το 2015 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,3% και στο 1,8% αντιστοίχως.
Σημειώνεται πως η Γερμανία κατέγραψε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Με το μπαράζ των αρνητικών μεγεθών που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, πολλοί προειδοποιούν ότι και το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης φλερτάρει επικίνδυνα με τη στασιμότητα.
Τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας (των οποίων οι εκτιμήσεις συνυπολογίζονται στις επίσημες κρατικές προβλέψεις του Βερολίνου για την οικονομία) καλούν την κυβέρνηση της χώρας να υιοθετήσει αναπτυξιακά μέτρα και να προχωρήσει σε αύξηση των επενδύσεων, τονίζοντας μάλιστα πως υπάρχουν περιθώρια χρηματοοικονομικών ελιγμών. "Το πιο σημαντικό σημείο της οικονομικής πολιτικής σε αυτό το πεδίο είναι να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει τις σωστές συνθήκες για επενδύσεις. Υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για εποικοδομητική χρηματοοικονομική πολιτική" δηλώνουν και αναφέρονται συγκεκριμένα στον τομέα των φορολογικών εσόδων και των δημοσίων δαπανών.
Τονίζουν επίσης ότι οι πρόσφατες κινήσεις της ΕΚΤ, με τα προγράμματα TLTRO αλλά και την τελευταία πρωτοβουλία για αγορές τίτλων ABS και καλυμμένων ομολόγων, "θα δώσουν μόνο περιορισμένη ώθηση στην ανάπτυξη της ευρωζώνης".
Οι αρνητικές εκπλήξεις στην οικονομία
Οι αρνητικές εκπλήξεις για τη Γερμανία έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να απειλείται ανοικτά πλέον με στασιμότητα, αν όχι με ύφεση. Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 17,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 22,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας είναι χειρότερα των αναμενομένων καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 18,5 δισ. ευρώ
Το μεγάλο σοκ έρχεται από τις εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 5,8% σε μηνιαία βάση και κατά 1% σε ετήσια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση των γερμανικών εξαγωγών από τον Ιανουάριο του 2009, όταν η χρηματοοικονομική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Οι εισαγωγές επίσης μειώθηκαν 1,3% σε μηνιαία βάση και 2,4% σε ετήσια.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, στα 10,3 δισ. ευρώ από 20,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Η στατιστική υπηρεσία εξηγεί ότι ο Αύγουστος ήταν μήνας με πολλές αργίες και αυτό εξηγεί εν μέρει τα απογοητευτικά μεγέθη. Και πάλι όμως, τα τελικά στοιχεία απέχουν τόσο πολύ από τις εκτιμήσεις που θέτουν υπό αναθεώρηση τα σενάρια για τη γερμανική οικονομία, αλλά και για την ευρωζώνη. «Φτάνει πια με το παραμύθι του καλοκαιριού, είναι μάλλον το γερμανικό θρίλερ του καλοκαιριού» δήλωσε ο Carsten Brezski της ΙΝG.
Τα σημερινά στοιχεία δεν ήταν τα μόνα που προκαλούν προβληματισμό. Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Αύγουστο 4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιανουάριο του 2009. Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 49,9 έναντι αρχικής εκτίμησης 50,3 και πλέον βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων (κάτω από το 50) για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες.
Τα στοιχεία δείχνουν πως η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου θα είναι οριακή "αν και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι υπήρξε νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο" σχολιάζει το Reuters. "Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία επιδεινώνονται και δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο" δήλωσε ο Holger Sandte της Nordea Markets.
"Δεν αναπτυσσόμαστε πια" δήλωσε και ο Volker Treier επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και συμπλήρωσε: "Εδώ και χρόνια έχουμε ελάχιστες επενδύσεις στη Γερμανία".
Με αυτά τα νέα δεδομένα, ασκούνται έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση Μέρκελ να αναθεωρήσει τον οικονομικό της προγραμματισμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση φλερτάρει με τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και επανεξετάζει τις επιλογές της. Μεταξύ των σχεδίων που συζητιούνται είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα, η οποία θα τροφοδοτούσε με ποσό 6 δισ. ευρώ την οικονομία, όπως δήλωσε ο κ. Μίκαελ Φουξ, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Άγκελα Μέρκελ. "Υπάρχει κάποιο περιθώριο για μέτρα υποβοηθητικά της ανάπτυξης", δήλωσε ο κ. Φουξ σε τηλεφωνική συνέντευξή του.
Οι Σοσιαλδημοκράτες άλλωστε (κυβερνητικοί εταίροι της Α. Μέρκελ) εκφράζουν ήδη τις αντιρρήσεις τους στην πολιτική που ακολουθείται. Ο Λόταρ Μπίντινγκ, βουλευτής του SPD και ειδικός στα οικονομικά, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες δαπάνες για υποδομές. "Αυτό μπορεί να γίνει δυνατό μόνο αν απομακρυνθείς από το δόγμα για τα ελλείμματα", είπε σε συνέντευξή του.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως, υπεραμύνθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, της δημοσιονομικής πειθαρχίας. "Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι η βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση είναι απαραίτητη για να υπάρχει καλό επενδυτικό κλίμα. Αμφιβολίες για τη δημοσιονομική πολιτική μας θα έβλαπταν περισσότερο (σ.σ.: από ό,τι θα ωφελούσαν) οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός σε συνέδριο που έγινε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο.