Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒοΕ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5%

ΒοΕ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5%

Στάση αναμονής επέλεξε να τηρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο ιστορικά χαμηλό 0,5%, ενώ δεν προχώρησε σε κάποια μεταβολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των 375 δισ. στερλινών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν εξέδωσε ανακοίνωση που να εξηγεί αυτή την απόφαση. Έτσι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν δύο εβδομάδες για να μάθουν πώς ψήφισαν τα μέλη της νομισματικής επιτροπής και εάν υπήρχαν κάποιοι που να ψήφισαν υπέρ της πρώτης αύξησης επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Η συζήτηση όμως, έχει ανάψει, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν σύντομα κινήσεις στο "μέτωπο" της νομισματικής πολιτικής στην Βρετανία.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο διοικητής της ΒοΕ, Μαρκ Κάρνεϊ, είχε δηλώσει πως η κεντρική τράπεζα έχει πλησιάσει πιο κοντά στην χρονική στιγμή αύξησης των επιτοκίων της Βρετανίας, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού πιθανότατα θα είναι σταδιακές και συγκρατημένες. Ήταν ένα ακόμη «σινιάλο» ότι η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας διατηρεί πορεία αύξησης των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους, παρά την οικονομική αδυναμία που επιμένει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κ. Carney τόνισε ότι η ακριβής στιγμής της πρώτης αύξησης, θα εξαρτηθεί από την οικονομική εμφάνιση της χώρας. Οι αξιωματούχοι της ΒοΕ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προσδοκώμενη αναγέννηση των μισθολογικών αυξήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v