Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία προβλημάτισε τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street καθώς απογοήτευσαν τα στοιχεία απασχόλησης και καταναλωτικής δαπάνης. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις Bullard της Fed για τα επιτόκια. Άνοδος 2,7% για τη μετοχή της Alcoa. Απώλεις 2,7% για Phillip Morris. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο. Πτώση στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τη δήλωση στελέχους της Fed ότι ενδεχομένως τα επιτόκια να αυξηθούν το Μάρτιο, την ώρα που τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης και απασχόλησης δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές.

Αναλυτικά ο Κεντρικός Τραπεζίτης James Bullard υποστήριξε ότι μια αύξηση των επιτοκίων έως τα τέλη του α' τριμήνου του 2015 θα είναι μια καλή κίνηση ενώ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,13% στις 16.846 μονάδες, ο S&P έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 1.957 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,02% στις 4.379 μονάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 2.000. Συνολικά εμφανίστηκαν στα ταμεία 312.000 νέοι άνεργοι έναντι 310.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον οι καταναλωτικές δαπάνες το Μάιο αυξήθηκαν 0,2% και το ατομικό εισόδημα 0,4%. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,4% σε δαπάνες και σε εισόδημα.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η μετοχή της Bed Bath & Beyond υποχώρησε 9% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Επιπλέον ο τίτλος της Phillip Morris κινήθηκε χαμηλότερα 2,7% καθώς η διοίκηση προχώρησε στην υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας.

Στον αντίποδα η μετοχή της Alcoa ενισχύθηκε 2,7% μετά τη συμφωνία εξαγοράς εταιρείας που σχετίζεται με τη συναρμολόγηση αεροπλάνων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,72 δολ. με άνοδο 1,6% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχύθηκε 1,4% στα 22,96 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,8% στα 105,65 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 1.316 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε για τρίτη διαδοχική ημέρα και συγκεκριμένα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,53%. Αντίστοιχα η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινήθηκε πτωτικά κατά δύο μονάδες στο 0,46%

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3612 δολ. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 101,67 γεν.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v