Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια διόρθωση στην Wall Street

Σταθεροποιητικές διαθέσεις επικρατούν στην Wall Street μετά τα ρεκόρ λόγω επιτοκίων, την περασμένη εβδομάδα. Μακροοικονομικά μεγέθη και επιχειρηματικά deals στο επίκεντρο της συνεδρίασης. Ηπια διόρθωση και για χρυσό, πετρέλαιο. Πτώση 1% για τη General Electric και άνοδος 3% για τη Micros Systems.

Εχοντας αφήσει πίσω την εβδομάδα των κρίσιμων αποφάσεων της Fed, οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο κινούνται σταθεροποιητικά, με το επίκεντρο στις στατιστικές ανακοινώσεις, καθώς και την τιμή του πετρελαίου, που διακυμαίνεται αναλόγως με τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,08% στις 16.931 μονάδες, ο S&P εμφανίζει ανεπαίσθητη πτώση στις 1.962 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,02% στις 4.367 μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα στην Wall Street, οι δείκτες Dow και S&P 500 ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με την μεγαλύτερη άνοδο 14 ετών.

Τα «ήπια» σχόλια της κεντρικής τράπεζας Federal Reserve όσον αφορά την χρονική στιγμή της αύξησης των επιτοκίων, συνέβαλαν στην επίτευξη των νέων χρηματιστηριακών ρεκόρ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις. Κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία για τον δείκτη Chicago Fed που έδειξε βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο. Εν συνεχεία αναμένονται στοιχεία για την αγορά ακινήτων.

Επίσης, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο με άνοδο 4,9% στα 4,89 εκατομμύρια συμβόλαια.

Οι διεθνείς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, έδωσαν μικτά σινιάλα. Ο κινεζικός δείκτης «γύρισε» σε θετικά εδάφη, αλλά η δραστηριότητα στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η βελτίωση του κινεζικού δείκτη δεν στήριξε σε άνοδο τα κινεζικά χρηματιστήρια, αλλά πάντως συνέβαλε στην άνοδο του πετρελαίου, που ήδη κινείται υψηλότερα στον απόηχο της γεωπολιτικής κρίσης στο Ιράκ. Πάντως το απόγευμα η άνοδος του "μαύρου χρυσού" περιορίζεται και το συμβόλαιο Αυγούστου στο Nymex υποχωρεί 0,57% στα 106,22 δολ. έχοντας ενισχυθεί νωρίτερα πάνω από τα $107.

Διορθωτικά κινείται και η τιμή του χρυσού με το συμβόλαιο να υποχωρεί 2 δολ. στα 1.315 δολ. ανά ουγκιά.

Κινητικότητα προκαλούν και οι κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η Oracle επιβεβαίωσε την εξαγορά της Micros Systems για 5,3 δισ. δολάρια.

Η General Electric πλησίασε πιο κοντά στην εξαγορά της γαλλικής Alstom μετά από συμφωνία με την γαλλική κυβέρνηση που επιτρέπει στο Παρίσι την εξαγορά μεριδίου στην Alstom από τον μεγαλύτερο μέτοχό της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v