Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Κατεβάζει ταχύτητα ο ΡΜΙ στο 52,8

Έντονος προβληματισμός από τους δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ. Τι δείχνουν για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το β΄τρίμηνο. Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας.

Ευρωζώνη: Κατεβάζει ταχύτητα ο ΡΜΙ στο 52,8

Κατώτερα των προσδοκιών αποδεικνύονται τα στοιχεία για τον ευρωπαϊκό ιδιωτικό τομέα  με σημαντική επιβράδυνση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ. Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ Ιουνίου διαμορφώθηκε στο 52,8 από 53,5 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Σε ότι αφορά τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε τον Ιούνιο στο 51,9 από 52,2 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές δεν προέβλεπαν μεταβολή. Ο ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,8 από 53,2 το Μάιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν – οριακή έστω – άνοδο στο 53,3.

«Η γενική εικόνα είναι αυτή μίας νωθρής ανάπτυξης» δήλωσε ο επικεφαλής ανάλυσης της Markit, Κρις Γουίλιαμσον συμπληρώνοντας πως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ανάπτυξη 0,4% για το δεύτερο τρίμηνο στην ευρωζώνη.

Υποχώρηση του ΡΜΙ και στη Γερμανία

Ακόμη και τα στοιχεία για τη Γερμανία προβληματίζουν καθώς υποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκιών. Ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε στο 54,2 από 55,6 τον προηγούμενο μήνα.

Η επιβράδυνση είναι πιο έντονη στον κλάδο υπηρεσιών, όπου ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 54,8 από 56 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν μικρότερη επιβράδυνση στο 55,7. Ως προς τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 52,4 καταγράφοντας οριακή άνοδο από το 52,3 του Μαΐου. Οι αναλυτές ωστόσο, περίμεναν μεγαλύτερη ανάκαμψη στο 52,5. 

"Σε γενικές γραμμές είναι μία αξιοπρεπής εικόνα για μία οικονομία που βιώνει ευρεία και σχετικά ισχυρή ανάκαμψη" δήλωσε ο Γουίλιαμσον σημειώνοντας ότι ο γερμανικός ΡΜΙ βρίσκεται πάνω από το 50 (που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων) επί 14 μήνες. Δήλωσε πως τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης 0,7% για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο.

Απογοητεύουν τα στοιχεία για τη Γαλλία

Σε ότι αφορά τη Γαλλία ωστόσο, η εικόνα είναι απογοητευτική. «Στη Γαλλία φαίνεται πως εδραιώνεται η αδύναμη κατάσταση και υπάρχουν λίγες προοπτικές για βελτίωση καθώς προχωρούμε προς το δεύτερο τρίμηνο» αναφέρει ο Γουίλιαμσον.

Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιούνιο στο 48 από 49,3 τον προηγούμενο μήνα.  Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στο 48,2 τον Ιούνιο από 49,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν ανάκαμψη στο 49,4. 

Σε ότι αφορά τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ συρρικνώθηκε στο 47,8 τον Ιούνιο από 49,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή υποχώρηση στο 49,5. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v