Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακές πιέσεις στη Wall Street

Πτώση στη Wall. Απώλειες 119 μονάδων για Dow. Προβληματίζουν οι εξελίξεις στο Ιράκ. Ισχυρές πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Ικανοποίησαν καταναλωτική εμπιστοσύνη και στεγαστική αγορά. Άνοδος 4% για Micron Technology. Οριακή άνοδος για χρυσό.

Τα καλά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης και στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ δε κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τους δείκτες στη Wall. Παραμένει στο προσκήνιο η κρίση στο Ιρακ και οι ανησυχίες για την πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,7% στις 16.818,13 μονάδες, ο S&P έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 1.949,98 μονάδες ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,42% στις 4.350,36 μονάδες.

Αναλυτικά, από πλευράς οικονομικών στοιχείων, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε αισθητά τον Ιούνιο καθώς ανήλθε στις 85,2 μονάδες έναντι 82,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση στις 83,5 μονάδες. Σημειώνεται ότι είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008.

Επιπλέον, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών εκτινάχθηκε 18,6% τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 6 ετών. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν οι πωλήσεις να αυξηθούν μόλις 1,4%.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Vertex εκτοξεύτηκε 40% μετά τα θετικά αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή νέου φαρμάκου.

Αντίστοιχα ο τίτλος της Micron Technology ενισχύθηκε 4% καθώς η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη και πωλήσεις.

Στον αντίποδα η μετοχή της Intercontinental Exchange υποχώρησε 4,1% μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της εισηγμένης.

Στον ενεργειακό κλάδο η μετοχή της Exxon Mobil κινήθηκε χαμηλότερα 1,6% και της Chevron 0.9%.

Από πλευράς διεθνών εξελίξεων, εντείνονται οι ανησυχίες για τις συγκρούσεις στο Ιράκ και την τύχη των πετρελαιοπηγών που βρίσκονται στη περιοχή.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,82 δολ. με πτώση 3% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχώρησε 1,5% στα 23,33 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχωρεί 0,1% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3613 δολ. Επιπλέον το δολάριο κινείται με μικρές διακυμάνσεις έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 101,97 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,61%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,15% στα 106 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,10% στα 1.319 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v