Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H οικονομία στήριξε τη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα καλά εγχώρια οικονομικά στοιχεία. Συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Προβληματίζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Απογοήτευσε η μεταποίηση στην Κίνα. Πάνω από τα 600 δολ. η μετοχή της Apple. Άνοδος για χρυσό, πτώση για πετρέλαιο.

Με έντονες διακυμάνσεις κινήθηκε σήμερα η Wall Street καθώς οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης εξαιτίας την κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία και των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων στην Κίνα, γρήγορα περιορίστηκαν και οι δείκτες γύρισαν σε θετικό πρόσημο με στήριξη από τα καλά εγχώρια οικονομικά στοιχεία.

Αναλυτικά ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Απρίλιο στις ΗΠΑ ενισχύθηκε περισσότερο απ' όσο αναμενόταν στις 55,2 μονάδες έναντι 53,1 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο έως τις 54,1 μονάδες.
Στον αντίποδα, αρνητικό αντίχτυπο στην αγορά είχε η συρρίκνωση για τέταρτο διαδοχικό μήνα της κινεζικής μεταποίησης καθώς διαμορφώθηκε στις 48,1 μονάδες έναντι 48,3 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% στις 16.530,55 μονάδες, ο S&P έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 1.884,66 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,34% στις 4.138,06 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο και στον αντίποδα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση.

Ειδικότερα η μετοχή της JP Morgan υποχώρησε 2,5% μετά την παραδοχή από τη διοίκηση ότι η πτώση στις συναλλαγές έχει επιδεινωθεί.

Αντίστοιχα πιέσεις ασκήθηκαν και για τον τίτλο της φαρμακευτικής Pfizer (-2,5%) η οποία ανακοίνωσε μειωμένα καθαρά κέρδη ενώ φαίνεται να έχουν παγώσει οι εξελίξεις αναφορικά με την εξαγορά της βρετανικής AstraZeneca PlC.

Στον αντίποδα σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της πάνω από τα 600 δολάρια για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2012.

Από πλευράς διεθνών εξελίξεων, η εμφύλια διαμάχη στην Ουκρανία συνεχίζεται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από την προσωρινή κυβέρνηση ενάντια των αυτονομιστών.

Στη Μόσχα ο δείκτης MICEX υποχώρησε 0,72% στις 1.295 μονάδες και αντίστοιχα στην Ουκρανία ο χρηματιστηριακός δείκτης PFTS σημείωσε πτώση 2,85% στις 389,37 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,04 δολ. με άνοδο 2,9% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 24,90 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3877. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα και σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 102,08 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,61% και αντίστοιχα η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες στο 3,40%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,3% στα 99,45 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,55% στα 1.310 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v