Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στην Wall Street μετά τη Yellen

Υψηλότερα κινείται η Wall Street, μετά την ομιλία της προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Janet Yellen. Για νέο ρεκόρ οδεύει ο S&P 500. Δεν ικανοποίησαν τα εγχώρια στατιστικά. Γενική νευρικότητα προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Οριακά κέρδη για χρυσό.

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι μετοχές στη Wall, μετά την ομιλία της προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Janet Yellen. Νευρικότητα προκαλεί στις διεθνείς αγορές η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ και τα εγχώρια αμερικανικά στατιστικά δεν προσφέρουν στήριξη στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,29% στις 16.247 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,32% στις 1.851 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει άνοδο 0,49% στις 4.313 μονάδες.

Η Wall Street προσπαθεί επί αρκετές συνεδριάσεις να διαρρήξει κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Ο δείκτης S&P 500 επιχειρεί επί τρεις συνεδριάσεις να κατακτήσει το προηγούμενο ρεκόρ της 15ης Ιανουαριου, λίγο πάνω από τις 1.845 μονάδες. Αν και "κρούει" το επίπεδο αυτό, δεν καταφέρνει να τερματίσει σε υψηλότερα επίπεδα.

Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, επανέλαβε την Πέμπτη πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τη στρατηγική της σταδιακής περιστολής του προγράμματος χαλάρωσης, παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει.

"H Fed πιθανότατα θα μειώσει τον ρυθμό των αγορών στοιχείων ενεργητικού σε περαιτέρω μετρημένα βήματα σε μελλοντικές συσκέψεις" ανέφερε η κ. Yellen ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας. Παράλληλα τόνισε πως οι αγορές δεν βρίσκονται σε προδιαγεγραμμένη πορεία, αλλά υπογράμμισε πως "χρειάζεται μια σημαντική αλλαγή" του outlook για να αλλάξει η στρατηγική της σταδιακής μείωσης.

Οικονομικές εξελίξεις

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών εξελίξεων στις ΗΠΑ σήμερα, ανακοινώθηκε ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν λιγότερο από όσο αναμενόταν τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, κατά 1%.

Ωστόσο ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε αναπάντεχα κατά 14.000 και στα ταμεία εμφανίστηκαν 348.000 νέοι άνεργοι.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές το Καπιτώλιο, όπου η επικεφαλής της Fed καταθέτει ομιλία ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας για τις προοπτικές της οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής. 

Εταιρικές ειδήσεις

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποτελέσματα της Best Buy και της Kohl's ενώ η J.C. Penney αντιδρά με άνοδο 14% στην κοινοποίηση των αποτελεσμάτων Q4.

Η Tesla Motors συνεχίζει να ενισχύεται μετά τις αναβαθμίσεις των συστάσεων οίκων για την μετοχή της. 

Το γεωπολιτικό μέτωπο

Την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνουν οι κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου πιθανολογείται παρέμβαση της Ρωσίας και απειλείται απόσχιση της περιοχής της Κριμαίας.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ρωσίας διολισθαίνει 2% ενώ το ρούβλι υποχωρεί 0,5% έναντι του δολαρίου.

Οι πιέσεις είναι εντονες στις ευρωπαϊκες αγορές, όπου ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 1%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v