Έκτακτη βοήθεια στην Ουκρανία ζητά η ευρωβουλή

Τα μέλη του ΕΚ επαναλαμβάνουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης και εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία, αμέσως μόλις διευθετηθεί η τρέχουσα πολιτική κρίση. Καλούν τη Ρωσία να σέβεται τα σύνορα.

Έκτακτη βοήθεια στην Ουκρανία ζητά η ευρωβουλή

Η ΕΕ πρέπει να παράσχει στην Ουκρανία επείγουσα χρηματοδοτική στήριξη και να επιβάλει κυρώσεις κατά των υπευθύνων για τη βία στη χώρα, σύμφωνα με ψήφισμα που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου. Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία είναι να συμμετάσχουν οι πολιτικές δυνάμεις σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και να μπορέσει η χώρα να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

H EE και οι διεθνείς οργανισμοί καλούνται να παράσχουν βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική στήριξη προκειμένου να ενισχυθεί η Ουκρανία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη οικονομική και κοινωνική της κατάσταση και να μπορέσει να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οι ευρωβουλευτές ζητούν, ως εκ τούτου, να διοργανωθεί χωρίς χρονοτριβή διεθνής διάσκεψη δωρητών.

Διατήρηση των κυρώσεων

Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία των υπευθύνων για βιαιοπραγίες στην Ουκρανία, όπως συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου. Οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες της ΕΕ να σταματήσουν την εκροή των καταχρασμένων χρημάτων από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, όσοι καταχράστηκαν την εξουσία και είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα εναντίον ουκρανών πολιτών θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον ανεξάρτητων δικαστηρίων. Το ΕΚ ζητεί επίσης να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Ευρωπαϊκές προοπτικές της Ουκρανίας

Τα μέλη του ΕΚ επαναλαμβάνουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης και εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία, αμέσως μόλις διευθετηθεί η τρέχουσα πολιτική κρίση. Ωστόσο, προσθέτουν ότι η εταιρική σχέση δεν είναι ο τελικός στόχος της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Επισημαίνουν ότι η Συνθήκη της ΕΕ επιτρέπει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, υπό τον όρο ότι τηρεί τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και εγγυάται το κράτος δικαίου.

Καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά όχι κυνήγι μαγισσών

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την επερχόμενη κυβέρνηση της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη διαφθορά που ενδημεί στη χώρα και εμποδίζει την ανάπτυξη.

Παροτρύνουν όλες τις πλευρές να μην ενδώσουν στο «πνεύμα αντεκδίκησης», να αποφύγουν τα εξωδικαστικά αντίποινα και να συμμετάσχουν σε πολιτικό διάλογο με στόχο την επίτευξη συμβιβαστικών λύσεων.

Προειδοποιούν ότι οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας θα πρέπει να τηρήσουν σαφείς αποστάσεις από τα ακραία στοιχεία και να αποφύγουν προκλήσεις και βιαιοπραγίες που ενδέχεται να πυροδοτήσουν αποσχιστικές τάσεις. Προσθέτουν ότι οι νέες πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα καθώς και τη χρήση της ρωσικής και των υπολοίπων μειονοτικών γλωσσών.

Καταδικάζουν επίσης την επίθεση στα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.

Ελεύθερες και δίκαιες εκλογές

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου πρέπει να είναι αξιόπιστες, ελεύθερες και δίκαιες. Καλούν το ουκρανικό κοινοβούλιο (Verkhovna Rada) να θεσπίσει την απαραίτητη εκλογική νομοθεσία, καθώς και ένα νέο νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Η Ουκρανία θα πρέπει επίσης να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ρωσία πρέπει να σέβεται τα σύνορα της Ουκρανίας

Τα μέλη του ΕΚ λένε ότι η Ρωσία δεσμεύθηκε ότι θα σέβεται τα σημερινά σύνορα της Ουκρανίας υπογράφοντας μαζί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 1994, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης για τις Εγγυήσεις Ασφάλειας. Το ΕΚ υπενθυμίζει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία μαζί με τις δύο προαναφερθείσες χώρες ανέλαβε με την ίδια πράξη τη δέσμευση να απέχει από την άσκηση οικονομικής πίεσης προκειμένου να αξιοποιήσει προς το συμφέρον της την εκ μέρους της Ουκρανίας άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, εξασφαλίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο ποικίλα πλεονεκτήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v