Ενωμένοι και προσηλωμένοι στην ενότητα της Ουκρανίας δηλώνουν οι περίπου 100.000 Έλληνες που ζουν στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε αναφορά για επιθέσεις σε βάρος του ελληνισμού είναι «κακόβουλη», «ανυπόστατη» και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», μεταδίδει το ΑΠΕ.Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Θέλουμε να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι 100.000 περίπου ομογενείς στην Ουκρανία παραμένουν ήσυχοι και νομοταγείς πολίτες, δεν συμμετέχουν σε ακραίες εκδηλώσεις, ούτε υποδαυλίζουν εθνικιστικά στοιχεία, αλλά παραμένουν ενωμένοι και αδελφωμένοι και δηλώνουν την προσήλωσή τους στην ενότητα της Ουκρανίας.
»Οποιαδήποτε αναφορά που κάνει λόγο για επιθέσεις σε βάρους του ελληνισμού είναι κακόβουλη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν καταλαβαίνουμε γιατί λέγονται τέτοια ανυπόστατα πράγματα. Είμαστε ανήσυχοι και προβληματισμένοι για τις εξελίξεις, αλλά πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί η λύση για το καλό του Ουκρανικού λαού.
Είμαστε σε συνεχή επαφή από την αρχή της κρίσης με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές στην Ουκρανία, την πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα γενικά μας προξενεία στη Μαριούπολη και την Οδησσό και υπάρχει καθημερινή και συνεχής επικοινωνία με τον πρέσβυ και τους γενικούς προξένους. Με τον γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη μόλις προχθές είχαμε μάλιστα συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας και οι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων έφυγαν ευχαριστημένοι και με ανυψωμένο το εθνικό μας φρόνημα από τη συνάντηση αυτή.
»Επαναλαμβάνουμε με τον πιο κατηγορηματικό και υπεύθυνο τρόπο ότι οι Ομογενείς τηρούν υπεύθυνη στάση, είμαστε ενωμένοι και δεν έχουμε αποτελέσει αντικείμενο στοχοποίησης ή εχθρικών πράξεων. Δεν καταλαβαίνουμε συνεπώς για ποιον λόγο εκφράζονται αυτές οι απαράδεκτες απόψεις, τις οποίες και καταδικάζουμε απερίφραστα και καλούμε όλους όσοι κάνουν δηλώσεις για την κατάσταση στην περιοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σοβαροί στα λεγόμενά τους».
«Οι Έλληνες της Κριμαίας ανησυχούν όσο και οι άλλοι λαοί»
Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σωκράτης Λαζαρίδης, επίκουρος καθηγητής Φιλολογίας του Ταυρικού Εθνικού Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερούπολη, υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες της Κριμαίας ανησυχούν για το μέλλον τους όσο ανησυχούν όλοι οι άλλοι λαοί που αντιμετωπίζουν την παρούσα, κρίσιμη -για την ειρήνη- κατάσταση».
«Οι Έλληνες εδώ είμαστε ρωσόφωνοι, όπως και το περίπου 65% του πληθυσμού της χερσονήσου [...]. Σίγουρα δεν θέλουμε τον διχασμό της χώρας, αλλά να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση αυτή» τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, επισημαίνοντας ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή των Ελλήνων.
Στη Συμφερούπολη τα πνεύματα άρχισαν να οξύνονται, όταν ομάδες ρωσόφωνων «κατασκήνωσαν» έξω από το κοινοβούλιο, ζητώντας να μην αναγνωριστεί η νέα εξουσία στο Κίεβο, να επανέλθει το Σύνταγμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που ίσχυσε προσωρινά το 1992 και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της προσχώρησης στη Ρωσία.
Στην Κριμαία, 60% των κατοίκων μιλούν ρωσικά. Παραχωρήθηκε, δε, στην Ουκρανία από τον Νικίτα Χρουστσόφ το 1954, όταν η Ουκρανία ήταν μία εκ των δημοκρατιών της ΕΣΣΔ. Μετά το 1991, όταν η Ουκρανία απέκτησε την ανεξαρτησία της, έλαβε το καθεστώς της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.
Το 1997, υπεγράφη συμφωνία με τη Ρωσία, που προέβλεπε τη διατήρηση ναυτικής βάσης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας από την τελευταία στη Σεβαστούπολη μέχρι το 2017. Μάλιστα, το 2012, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με την ιδιότητα του Προέδρου της Ουκρανίας, ενέκρινε την επέκταση του συμβολαίου για άλλα 25 χρόνια- έως το 2042.
Στην Κριμαία, εκτός των Ελλήνων κατοικούν επίσης οι τουρκικής καταγωγής Τάταροι, οι οποίοι αποτελούν τη σημαντικότερη μειονότητα, αρνητικά διακείμενη προς τη Μόσχα, λόγω του μαζικού εκτοπισμού των προγόνων της από τον Στάλιν.
«Όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος!»
Από τη Μαριουπόλη, η Βικτόρια Προμαζάν, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Έλληνες της Ουκρανίας», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαβεβαιώνει πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για τους Έλληνες της Ουκρανίας».
«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες, όπου γης, ότι η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία είναι ήρεμη και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή μας» λέει χαρακτηριστικά.
Αναφέρει, δε, ότι προχθές, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (FGOU), Αλεξάνδρα Προτσένκο- Πιτσατζί, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτρη Παπανδρέου, τον πρύτανη του κρατικού πανεπιστημίου της Μαριούπολης, επίτιμο πρόξενο της Δημοκρατίας της Κύπρου, Κονσταντίν Μπαλαμπάνοφ, τον επικεφαλής του δήμου Γιάλτα (Yalta, ελληνικό χωριό της Μαριούπολης), Ντμίτρι Τσενίτσοφ, τον πρόεδρο του χωριού Σαρτανά, Στέφαν Μαχσμί, τον πρωτοπρεσβύτερο, Βιτάλι Τιχονένκο, αλλά και τους προέδρους των ελληνικών κοινοτήτων των πόλεων Ντόνετσκ, Ντμεπροπετρόβσκ και Ζαπορόζιε.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με την κ. Προμαζάν, ο Έλληνας πρόξενος αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας, ως προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο για τα γεγονότα στην Ουκρανία και την ανάγκη να βοηθήσουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στον δρόμο της ενότητας και της αποκατάστασης της τάξης.
Τη θλίψη τους για τα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο Κίεβο εξέφρασαν, από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ελληνικών σωματείων, που συμμετείχαν στη συνάντηση.
«Η Ουκρανία ήταν πάντα γνωστή ως χώρα ειρηνική και ανεκτική στις σχέσεις μεταξύ των Ουκρανών και διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκειών και κοινωνικών απόψεων» ανέφερε η κ. Προμαζάν, επισημαίνοντας πως τώρα «η χώρα βιώνει αναταραχή συγκρίσιμη με τα καταστροφικά γεγονότα της επανάστασης».
Οι πρόεδροι των ελληνικών Συλλόγων, μιλώντας στην κ. Προμαζάν, τόνισαν ότι, παρά την αγωνία για το μέλλον της χώρας και την αβεβαιότητα που κατέλαβε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, οι ελληνικοί σύλλογοι συνεχίζουν να εργάζονται σύμφωνα με τα σχέδιά τους, οι άνθρωποι παραμένουν ενωμένοι και έρχονται σε επαφή με τα μέλη της κοινότητας.
Περιμένουν, δε, όπως είπαν, από τους πολιτικούς και την κυβέρνηση να πάρουν αποφάσεις και να δράσουν με σοφία, ισορροπία και αυτοσυγκράτηση, γιατί «κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ΄ όλα», όπως τονίζουν με έμφαση.
Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση στις ελληνικές κοινότητες είναι ήρεμη, ανέφεραν, σημειώνοντας πως αυτό που στη δεδομένη περίοδο πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση της χώρας, είναι να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία, με ασφάλεια και συνέπεια να ζήσουν και να εργαστούν για να στηρίξουν τις οικογένειές τους, αλλά και να υπάρχει στους δρόμους των πόλεων τάξη και ασφάλεια.
«Οι Έλληνες στο Κίεβο είναι καλά»
Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, οι Έλληνες που διαβιούν εκεί είναι καλά, όπως διαβεβαιώνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Λυπηρίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Κιέβου.
«Οι Έλληνες στο Κίεβο, καθώς και όλος ο πληθυσμός της πόλης, είναι, δόξα τω Θεώ, καλά. Περιμένουμε να βγούμε από τη βαθιά κρίση, με την ελπίδα ότι η χώρα μας θα είναι ευρωπαϊκή» ανέφερε χαρακτηριστικά.