Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική αντίδραση της Wall στο χθεσινό -2%

Ανάκαμψη εμφανίζει η Wall μετά την χθεσινή "βουτιά", στηρίζοντας σε θετικό γύρισμα και κάποιες διεθνείς αγορές. Τα σενάρια για το μέγεθος της διόρθωσης. Ηπια ροή στατιστικών κι εταιρικών ειδήσεων. Στο επίκεντρο τα γενέθλια του FB και ο νέος CEO της Microsoft.

Ανάκαμψη τιμών μετά την κάθετη πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street. Η αντίδραση είναι πάντως επιφυλακτική και αναλυτές θεωρούν ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει κι άλλα περιθώρια διόρθωσης.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,37% στις 15.428 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,52% στις 1.752 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,6% υψηλότερα στις 4.022 μονάδες.

 

Εκτιμήσεις για την διόρθωση

Η ανοδική κίνηση ακολουθεί τις μεγάλες απώλειες της Δευτέρας, όταν τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones Industrial Average έκλεισαν με την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, με απώλειες 2% και άνω στην συνεδρίαση. Την διόρθωση προκάλεσαν τα απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία για την μεταποίηση στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Παρά την σημερινή ανάκαμψη, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η χρηματιστηριακή διόρθωση δεν έχει ολοκληρωθεί. Αναλυτές εκτιμούν στο MarketWatch ότι ο δείκτης S&P βρίσκεται στο μέσον της διόρθωσης (που ξεκίνησε μετά την διάρρηξη των 1775 μονάδων) και θα διολισθήσει 4-5% επιπλέον, ώστε συνολικά η πτώση να ανέλθει στο 8-10%.

 

Οι στατιστικές ειδήσεις

Το μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων είναι ήπιο σήμερα, καθώς ανακοινώθηκαν μόνο τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες. Οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια μειώθηκαν 1,5% τον Δεκέμβριο, λιγότερο από το 2% που περίμεναν οι αναλυτές. 

Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες δύο ανώτατων στελεχών της Fed.

Στην συνέχεια της εβδομάδας, το ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν οι δείκτες ISM υπηρεσιών και τα μεγέθη για την ανεργία.

 

Οι εταιρικές ειδήσεις

Σχετικά λίγες είναι και οι εταιρίες που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου. Η Sirius XM Holdings υποχωρεί 3,4% μετά την κοινοποίηση του Q4, ενώ η CME Group υποχωρεί ελαφρώς. Η Archer Daniels Midland ενισχύεται 1,9% και η Yum Brands 4,2%.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μετοχή του Facebook, που σήμερα «γιορτάζει» τα 10 γενέθλιά του. Η μετοχή της Microsoft Corp. ενισχύεται 1% και πλέον μετά τον διορισμό του νέου του διευθύνοντος συμβούλου του τεχνολογικού κολοσσού.

 

Οι διεθνείς αγορές

Στις υπόλοιπες αγορές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με απώλειες επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αλλά η ανάκαμψη στην Wall Street περιορίζει τις απώλειες.

Τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών βούλιαξαν το πρωί στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών, ενώ ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο διολίσθησε 4,18% και βρίσκεται σε φάση τεχνικής διόρθωσης. Ο δείκτης Nikkei 225 εκτινάχθηκε 57% στο 2013 κι έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής φέτος 14%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ρούβλι ενισχύθηκε μετά την ακύρωση της ομολογιακής έκδοσης της Ρωσίας.

Ανάκαμψη εμφανίζει και το δολάριο Αυστραλίας (+1,7%), μετά τις ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα κλείνει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Ανάκαμψη 1% και πλέον εμφανίζουν η λίρα Τουρκίας και το ραντ Ν. Αφρικής.

Κατά τα λοιπά, η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει ενόψει στατιστικών μεγεθών για τα αμερικανικά αποθέματα. Το συμβόλαιο του WTI στην Νέα Υόρκη, ενισχύεται 1,21% στα 97,62 δολ. ανά βαρέλι.

Το συμβόλαιο του χρυσού κινείται διορθωτικά μετά την θεαματική άνοδό του χθες και χάνει $10 στα 1.250 δολ. ανά ουγκιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v