Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed έφερε τους πωλητές στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε η Wall μετά τη Fed. Σε λίγους μήνες η μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Άλμα 8,2% για τη J.C. Penney. Καλά τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων. Σε χαμηλό 4 μηνών ο χρυσός.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε για άλλη μια συνεδρίαση η Fed, τούτη τη φορά με αφορμή την δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνάντησης των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η πρόθεση των κεντρικών τραπεζιτών να περιορίσουν το συντομότερο, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ακόμα και πριν την βελτίωση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας -όπως αφέθηκε να διαφανεί από την κοινοποίηση των πρακτικών- καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Νωρίτερα η Wall σημείωνε κέρδη με στήριξη από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών μηνών, σε μια περίοδο που πολλές δημόσιες υπηρεσίες είχαν βάλει λουκέτο εξαιτίας της κρίσης χρέους που ταλάνιζε το πολιτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η συγκεκριμένη αύξηση στις πωλήσεις αποτελεί σαφής ένδειξη ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα κινηθεί καλύτερα το 2013 σε σχέση με πέρυσι.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της J.C. Penney ενισχύθηκε 8,3% καθώς ο CEO του ομίλου Mike Ullman κατάφερε να ενισχύσει τις πωλήσεις ομίλου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα στο γ' τρίμηνο υποχώρησαν 5,1% στα 2,78 δισ. δολάρια έναντι πτώσης 27% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αντίστοιχα και η μετοχή της Yahoo κινήθηκε ανοδικά 2,9% μετά την ανακοίνωση πρόσθετου προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,42% στις 15.900,82 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,36% στις 1.781,38 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,26% στις 3.921,27 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,54 δολ. με άνοδο 2,4% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 0,5% στα 28,65 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3465. Επιπλέον, το ευρώ υποχώρησε από το υψηλό 4 ετών σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα, στα 134,61 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί από το υψηλό 2 μηνών κατά μία μονάδα βάσης στο 2,69%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,1% στα 93,34 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,1% στα 1.248 δολ./oz, σε χαμηλό 4 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v