Οι φόβοι για παρατεταμένη διάρκεια στο «λουκέτο» των κυβερνητικών υπηρεσιών, ασκούν πιέσεις στην Wall Street, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι θα δοθούν μεγάλες πολιτικές «μάχες» στον προϋπολογισμό και θα υπάρξουν επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το «ταβάνι του χρέους.»
Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,69% στις 15.088 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,59% στις 1.685 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,44% στις 3.802 μονάδες.
Το «λουκέτο» σε ορισμένες κρατικές κυβερνητικές υπηρεσίες εξαιτίας ασυμφωνίας για τον προϋπολογισμό του νέου δημοσιονομικού έτους που ξεκίνησε χθες, διατηρείται σήμερα επί δεύτερη μέρα.
Στην πρώτη ημέρα του «λουκέτου» η Wall Street έκλεισε με κέρδη, ελπίζοντας ότι η διακοπή θα είναι βραχύβια.
Εξαιτίας των διακοπών, ένα από τα σημαντικότερα στατιστικά, η ανακοίνωση για την μηνιαία ανεργία, δεν θα ανακοινωθούν, πιθανότητα, την Παρασκευή.
Τα σημερινά στατιστικά δεν βοηθούν την επενδυτική ψυχολογία. Ανακοινώθηκε ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της αμερικανικής οικονομίας αυξήθηκαν λιγότερο από όσο αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου ADP, δημιουργήθηκαν 166.000 θέσεις εργασίας, από 180.000 που περίμεναν οι αναλυτές και 176.000 τον Αύγουστο.
Με ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές τις ομιλίες αρκετών στελεχών της κεντρικής τράπεζας, Federal Reserve.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό το επιτόκιο του ευρώ και ο διοικητής Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την δέσμευσή του ότι η πιστωτική πολιτική θα παραμείνει «επεκτατική» για όσο χρειαστεί.
Πάντως τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και τα ασιατικά, κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το δολάριο υποχωρεί περαιτέρω σήμερα, ειδικά έναντι του ευρώ, το οποίο στηρίζεται στις δεσμεύσεις Ντράγκι για διατήρηση της χαλαρής πιστωτικής πολιτικής και ενισχύεται πάνω από το 1,36 δολ.
Αντίθετα, οι τιμές των εμπορευμάτων ενισχύονται και το συμβόλαιο του χρυσού κερδίζει 30 δολάρια στα 1.316 δολ. ανά ουγκιά, ενώ του πετρελαίου ενισχύεται 1,5% στα 103,5 δολ. ανά βαρέλι.