Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iταλία: Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Λέτα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ηγέτης της ιταλικής κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπαναχώρησε από την προσπάθεια να ρίξει την κυβέρνηση.

Iταλία: Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Λέτα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία την Τετάρτη, με 235 ψήφους υπέρ και 70 κατά. 

Νωρίτερα ο ηγέτης της ιταλικής κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπαναχώρησε από την προσπάθεια να ρίξει την κυβέρνηση και δήλωσε στη Γερουσία ότι το κόμμα του, το Κόμμα της Ελευθερίας, θα στηρίξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Είχαν προηγηθεί φρενήρεις διαπραγματεύσεις και δραματικές παρασκηνιακές εξελίξεις, κορυφώνοντας το «δράμα» που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Καβαλιέρε ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματός του να αποσυρθούν από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα σήμερα, στην έναρξη της ομιλίας του στη Γερουσία, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Ενρίκο Λέτα έκανε σαφείς αναφορές για τους κινδύνους που διατρέχει η ιταλική οικονομία, αλλά και υπαινιγμούς για πολιτική ανευθυνότητα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

"Οι πολίτες δεν θέλουν κλίμα αίματος και αρένας", δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα και συμπλήρωσε: "Σε μία δημοκρατία οι ποινές ισχύουν". Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε εκθέτοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία και υπενθύμισε πως έργο της κυβέρνησης συνασπισμού είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων για μία Ιταλία σταθερή και αξιόπιστη. "Η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος, και το εάν θα γίνει αυτό εξαρτάται από εμάς, από τις επιλογές που κάνουμε, από ένα ναι ή ένα όχι" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση αυτή, είπε, "έχει εργαστεί καλά, με αφοσιωμένους υπουργούς και η χώρα δεν αντέχει πια κλίμα αίματος και αρένας".

"Βράζει" η κεντροδεξιά

Στην παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε επικρατήσει έντονος αναβρασμός, σε βαθμό που ορισμένοι αναλυτές να μιλούν για ενδεχόμενη διάλυση του κόμματος. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος και υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι -οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους κατόπιν εντολής Μπερλουσκόνι- ζήτησαν από το κόμμα να πει «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης, τινάζοντας στον αέρα την προσπάθεια του Μπερλουσκόνι να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως μήνυμα ισχύος από τον ίδιο.

"Παραμένω βαθιά πεπεισμένος ότι όλο το κόμμα μας θα πρέπει να στηρίξει τον Λέτα στην ψήφο εμπιστοσύνης", δήλωσε ο Αλφάνο την προηγουμένη μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ συναντήθηκε και με τον Μπερλουσκόνι στο μέγαρο Γκρατσιόλι, για να αποφευχθεί η διάσπαση.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η ιταλική κεντροδεξιά βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάσπαση. Ήδη θρυλείται η ονομασία Νέα Ιταλία για το κόμμα κεντρώων βουλευτών και γερουσιαστών που προτίθενται να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξάλλου, αναζωπυρώνονται οι φήμες που θέλουν η μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι, Μαρίνα, να αναλαμβάνει σύντομα την ηγεσία των σκληροπυρηνικών του κόμματος που μετονομάστηκε εκ νέου Φόρτσα Ιτάλια.

Η εύθραυστη κυβέρνηση

Ακόμη πάντως και μετά την  ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Λέτα θεωρείται πλέον αρκετά αδύναμη για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο προσεχές διάστημα για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική Ιταλία.

Στο θέμα παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος κάλεσε την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας να συμβάλει προκειμένου η χώρα "να επανέλθει στην πολιτική σταθερότητα", επισημαίνοντας ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v