Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσα ανόδου για τη Wall Street- Κέρδη για πετρέλαιο

Τα καλά οικονομικά στοιχεία σε ανάπτυξη και απασχόληση τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall. Τερμάτισε πτωτικό σερί 5 συνεδριάσεων για Dow και S&P. Στο προσκήνιο οι συνομιλίες για προϋπολογισμό.

Ήπια άνοδος στη Wall Street με στήριξη από τα καλά οικονομικά στοιχεία.

Αναλυτικά, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με 2,5% στο β' τρίμηνο σύμφωνα με την τρίτη και τελική καταμέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου στις ΗΠΑ, και παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση.

Αντίστοιχα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 5.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ ήτοι στις 305.000 αιτήσεις την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 15.000 στους νέους ανέργους.

Στον αντίποδα, τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών μειώθηκαν 1,6% τον Αύγουστο στην αμερικανική αγορά εμφανίζοντας πτώση επί τρίτο συνεχόμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση περίπου 1%.

Παράλληλα παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών αναφορικά με τις συνομιλίες για τον αμερικανικό προϋπολογισμό καθώς σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το "ταβάνι" χρέους τότε κινδυνεύουν δημόσιες υπηρεσίες με λουκέτο καθώς και στάση πληρωμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επιπλέον συνεχίστηκαν και σήμερα οι δηλώσεις στελεχών της Fed σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Μινεάπολης υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περεταίρω στήριξη δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η J.P. Morgan βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την φήμη ότι συζητά διακανονισμό 11 δισ. δολ. με τις αρχές για να λήξουν οι έρευνες σχετικά με τα στεγαστικά της χρεόγραφα.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,36% στις 15.328,30 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,35% στις 1.698,67 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,70% στις 3.787,43 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,16 δολ. με άνοδο 0,85% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 0,1% στα 29,51 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά τις τελευταίες πέντε μέρες με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 98,95 γεν. Αντίστοιχα το δολάριο ενισχύθηκε σε σχέση με το ευρώ στο 1,3501 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ανέκαμψε από το χαμηλό 6 εβδομάδων, καταγράφοντας άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,65%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,3% στα 102,97 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,85% στα 1.325 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v