Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο νήμα έχασε τις 1.700 μονάδες ο S&P

Τέταρτη διαδοχική πτώση για Dow Jones και S&P. Στο προσκήνιο οι δηλώσεις για το «tapering» της Fed και οι συνομιλίες για τον αμερικανικό προϋπολογισμό. Απογοήτευσαν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Τέταρτη μέρα πτώσης για το πετρέλαιο.

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο καθώς υποχώρησε στις 79,7 μονάδες έναντι 81,8 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση έως τις 79,9 μονάδες.

Στη στεγαστική αγορά, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,8% τον Ιούλιο, καταγράφοντας τη μικρότερη μηνιαία άνοδο από τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Ωστόσο σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 12,4% τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2006.

Πέρα όμως από τα μακροοικονομικά στοιχεία, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι δηλώσεις στελεχών της Fed αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Νέας Υόρκης William Dudley υποστήριξε σήμερα ότι σε περίπτωση που η οικονομία κινηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed τότε είναι πιθανό ότι ο περιορισμός των προγραμμάτων ρευστότητας θα ξεκινήσει αργότερα φέτος.

Πολλοί αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν την αβεβαιότητα που προκαλούν στην χρηματιστηριακή αγορά, οι ποικίλες δηλώσεις στελεχών της Fed καθώς κάποιοι ζητούν να ξεκινήσει άμεσα η μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και άλλοι ζητούν την διατήρηση του προγράμματος, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται και στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, καθώς αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Applied Materials Inc. ενισχύθηκε 9% μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Tokyo Electron έναντι 9,39 δισ. δολαρίων.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,43% στις 15.334,59 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,26% στις 1.697,43 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,07% στις 3.768,25 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,12 δολ. με άνοδο 1,2% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 2,8% στα 29,88 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύεται για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3478 δολ. Στον αντίποδα το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν στα 98,79.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,67% ήτοι σε χαμηλό 6 εβδομάδων. Αντίστοιχα πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση του 2ετούς στο 0,33%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,4% στα 103,18 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.326 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v