Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριψήφια πτώση για τον Dow Jones

Απώλειες στη Wall καθώς οι δηλώσεις στελεχών της Fed προβλημάτισαν τους επενδυτές. Πτώση 186 μονάδων για τον Dow. Τρίτη εβδομάδα ανόδου για τους δείκτες. Βουτιά 3,1% για την τιμή του χρυσού. Σε χαμηλό μήνα το πετρέλαιο.

Στους ρυθμούς των προθέσεων της Fed αναφορικά με τον χρόνο έναρξης περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κινήθηκε σήμερα η Wall Street.

Αναλυτικά ο πρόεδρος της Fed στο Σεντ Λούις, James Bullardη, υποστήριξε ότι η απόφαση της Fed να μην προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο ήταν οριακή ενώ προέβλεψε ότι ενδεχομένως η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε περικοπές της ρευστότητας στην αγορά από τον Οκτώβριο.

Επιπλέον η επικεφαλής της Fed στο Κάνσας Σίτι, Esther George δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι αγορές ήταν έτοιμες για την μείωση των προγραμμάτων ρευστότητας με αποτέλεσμα η αναβολή της απόφασης ουσιαστικά να πλήξει την αξιοπιστία της Wall Street.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των αναλυτών, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg αναμένει τη μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, "βουτιά" 17% σημείωσε η μετοχή της BlackΒerry καθώς η διοίκηση θα προχωρήσει σε περικοπές 4.500 θέσεων εργασίας ενώ βλέπει τις λειτουργικές ζημιές τριμήνου για τον όμιλο να ανέρχονται στα 995 εκατ. δολ.

Παράλληλα πτώση 0,3% κατέγραψε η μετοχή της Apple παρόλο που σήμερα ήταν η πρεμιέρα του νέου iPhone, με τους αναλυτές να προβλέπουν πωλήσεις 6 με 7 εκατομμύρια κομμάτια.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 1,19% στις 15.451,09 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,72% στις 1.709,91 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,39% στις 3.774,73 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,10 δολ. με πτώση 2,4% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 3,5% στα 29,71 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ στο 1,3508 δολ. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το αμερικανικό νόμισμα είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 7 μηνών στο 1,3569.

Στην αγορά ομολόγων οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων 2 μηνών με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται (με οριακές διακυμάνσεις σήμερα) στο 2,75%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 104,57 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 3,1% στα 1.326 δολ./oz., καταγράφοντας ωστόσο εβδομαδιαία άνοδο 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v