Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη διαδοχική πτώση για Dow και S&P

Πτώση στη Wall με τις ομιλίες στελεχών της Fed να διαμορφώνουν την τάση. Στο προσκήνιο οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό. Έκλεισε το deal για την BlackBerry. Τρίτη διαδοχική πτώση για το πετρέλαιο. Απώλειες και για την τιμή του χρυσού.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν σήμερα οι ομιλίες στελεχών τις Fed καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν τις προθέσεις των τραπεζιτών αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, το ζητούμενο για τους επενδυτές είναι ο χρόνος έναρξης της μείωσης των προγραμμάτων ρευστότητας, έναρξη η οποία αναμενόταν την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα με μείωση κατά 10 δισ. σε μηνιαία βάση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Από πλευράς Fed, πρώτος σήμερα μίλησε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Νέας Υόρκης, William Dudley ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρή για να αποσύρει τα μέτρα στήριξης.

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της Philadelphia Trust Co, Richard Sichel, o οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως του 1,9 δισ. δολ., «όσο περισσότερα στελέχη της Fed μιλάνε δημόσια, τόσο περισσότερο μπερδεύονται οι επενδυτές για τις προθέσεις των τραπεζιτών αναφορικά με την άσκηση νομισματικής πολιτικής. Πάντως τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών ήταν θετικά όπως και τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας.

Πέρα όμως από το QE, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, που αρχίζει το νέο οικονομικό έτος, αλλιώς επαπειλείται διακοπή της λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών ή ακόμα και στάση πληρωμών.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed «γύρισε» σε θετικά πεδία τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι υψηλότερη από τον μακροχρόνιο μέσο όρο. Ο δείκτης ανήλθε στο +0,14 τον Αύγουστο από -0,43 τον Ιούλιο.

Στο εταιρικό μέτωπο, σε συμφωνία εξαγοράς από την Fairfax ήρθε τη Δευτέρα η καναδική BlackBerry. Στα $4,7 δισ. ή $9 ανά μετοχή το deal που θα βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο. Άνοδος 1% για τον τίτλο.

Επιπλέον, ο τεχνολογικός κολοσσός Apple εκτινάχθηκε 5% μετά την ανακοίνωση ότι κατά το πρώτο σαββατοκύριακο διάθεσης των έξυπνων τηλεφώνων iPhone 5S και 5C, πωλήθηκαν 9 εκατομμύρια συσκευές. Ο αριθμός των συσκευών, είναι ρεκόρ πωλήσεων για την εταιρία.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,32% στις 15.401,38 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,47% στις 1.701,84 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,25% στις 3.765,29 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,06 δολ. με πτώση 0,3% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 1,6% στα 29,08 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 98,78 γεν. Παράλληλα, ήπιες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν στην ισοτιμία ευρώ- δολαρίου, στο 1,3512 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, σχεδόν σε χαμηλό μήνα υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 2,72%. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το 10ετές υποχώρησε συνολικά κατά 15 μονάδες βάσης.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1% στα 103,59 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.325 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v