Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη σερί πτώση για Dow και S&P

Απώλειες στη Wall καθώς προβληματίζει τους επενδυτές ο προϋπολογισμός και το ταβάνι χρέους. Παραμένει στο προσκήνιο η Fed και οι προθέσεις της για το QE. Πιέσεις στη μετοχή της Wal- Mart. Άνοδος για την τιμή του χρυσού.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παρέμειναν και σήμερα οι συνομιλίες για τον αμερικανικό προϋπολογισμό καθώς και οι προθέσεις της Fed αναφορικά με το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας.

Ειδικότερα, η προοπτική συμφωνίας στο Κογκρέσο για τον αμερικανικό προϋπολογισμό παραμένει δύσκολη αν και σήμερα ψηφίστηκε η αρχή των διαδικασιών για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, J. Lew: «η αισιοδοξία των επενδυτών ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, είναι λίγο μεγαλύτερη απ' όσο θα έπρεπε».

Επιπλέον, από πλευράς Fed, οι διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί από στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τον χρόνο έναρξης περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στις τάξεις των επενδυτών.

Από το μέτωπο της οικονομίας, θετικά χαρακτηρίστηκαν τα στοιχεία της στεγαστικής αγοράς καθώς οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 7,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του έτους.

Αντίστοιχα και οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 0,1% τον Αύγουστο, χάρης τη μεγάλη ζήτηση που παρουσιάστηκε στην αγορά αυτοκινήτων.

Στο εταιρικό μέτωπο, το Facebook κινήθηκε ανοδικά 2% καθώς η Canaccord Genuity έθεσε σύσταση «Βuy" για τον τίτλο.

Στον αντίποδα ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Wal- Mart stores μετά από φήμες ότι η διοίκηση έχει μειώσει αισθητά τις παραγγελίες από τους προμηθευτές της λόγω αδύναμων πωλήσεων. Ωστόσο η διοίκηση διέψευσε τις πληροφορίες.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,40% στις 15.273,58 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,27% στις 1.692,82 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,19% στις 3.761,10 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,10 δολ. με άνοδο 0,3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 1,1% στα 29,50 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,3497 δολ. καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι αναφορικά με τις συνομιλίες για τον αμερικανικό προϋπολογισμό. Αμετάβλητη σχεδόν η ισοτιμία δολαρίου- γεν στα 98,74.

Στην αγορά ομολόγων, συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στην απόδοση των αμερικανικών χρεογράφων, με το 10ετές ομόλογο να διαμορφώνεται στο 2,65%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 102,63 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,5% στα 1.336 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v