Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία πτώση 1,8% για Dow στον απόηχο Bernanke

Επανέκαμψαν οι αγοραστές σε Dow, S&P μετά τη βουτιά άνω του 2% την Πέμπτη. Παραμένει ο αντίχτυπος από τις δηλώσεις Bernanke για τερματισμό του QE. Εβδομαδιαίες απώλειες 2,1% για S&P και 1,9% για Nasdaq.Η χειρότερη εβδομάδα από το 2009 για τα αμερικανικά ομόλογα.

Μικτά πρόσημα στη Wall στον απόηχο των δηλώσεων Bernanke για την απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης έως τα μέσα του 2014.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Fed εμφανίζεται διχασμένη αναφορικά με τον χρόνο που επιλέχτηκε να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα τερματισμού των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας στο Σειντ Λούις, James Bullard, διαφοροποιήθηκε από τον πρόεδρο Bernanke, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η Fed θα έπρεπε να περιμένει πιο ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης πριν αρχίσει ο σταδιακός περιορισμός της παροχής ρευστότητας στην αγορά». Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τον χαμηλό πληθωρισμό που έως σήμερα δεν έχει πιάσει το στόχο του 2%.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Haverford Trust Co, Hank Smith, "Υπάρχει πλέον μια αισθητή αλλαγή στις διαθέσεις της αγοράς. Ξαφνικά όταν η Fed έθεσε το ζήτημα του τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μειώνοντας τις αγορές ομολόγων, η αβεβαιότητα εμφανίστηκε στη χρηματιστηριακή αγορά.»

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στις αγορές στις ΗΠΑ, οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων παρέμειναν σε καθοδικό κανάλι για τρίτη διαδοχική ημέρα (από την ώρα των δηλώσεων Bernanke) με την απόδοση του 10ετούς να πιάνει υψηλό αντίστοιχο του Αυγούστου 2011 στο 2,5%. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε κατά 39 μ.β., καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η Wall Street σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2011.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Facebook ενισχύθηκε 2% μετά την παρουσίαση νέας εφαρμογής βίντεο για το Instagram ενώ η UBS αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής σε "buy".

Στον αντίποδα η μετοχή της Darden Restaurants Inc. υποχώρησε 2% καθώς η διοίκηση πρόβλεψε πτώση στα καθαρά κέρδη κατά 5% το 2014 σε σχέση με το 2013.

Αντίστοιχα "βουτιά" 9,3% σημείωσε η μετοχή της Oracle, καθηλώνοντας τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq σε αρνητικό έδαφος.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,30% στις 14.803,24 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,28% στις 1.592,67 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,22% στις 3.357,25 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,32 δολ. με πτώση 7,5% και το δικαίωμα της CocaCola HBC υποχωρούσε 3,5% στα 23,32 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική ημέρα. Ειδικότερα το δολάρια κινήθηκε ανοδικά 0,6% σε σχέση με το ευρώ στο 1,3142 και αντίστοιχα έναντι του γεν το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% στα 97,75 γεν, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,6%.

Στην αγορά εμπορευμάτων συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις για την τιμή του πετρέλαιο καθώς υποχώρησε 1,6% στα 93,60 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,65% στα 1.294 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v