Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 7 μηνών οι Dow και S&P

Δεύτερη διαδοχική πτώση στη Wall, καθώς οι νέες πιέσεις στο ευρώ σκίασαν την επιτυχία της BP να περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Αρνητικοί πρωταγωνιστές BofA και Goldman. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Δεύτερη διαδοχική πτώση στη Wall καθώς οι νέες πιέσεις στο ευρώ σκίασαν την επιτυχία της BP να περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Αρνητικοί πρωταγωνιστές BofA και Goldman. 

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στο ευρώ έναντι του δολαρίου αν και οι καλύτερες των αναμενόμενων βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, απέτρεψαν την πτώση του ευρωπαικού νομίσματος, κοντά στα χαμηλά ημέρας και 4 ετών, στα 1,81 δολ. Η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών, επανέφερε το αγοραστικό ενδιαφέρον στις ευρωαγορές περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες ωστόσο δεν κατάφερε να κρατήσει σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall.

Σημαντικές απώλειες στον χρηματοοικονομικό κλάδο μετά τη νέα κλήτευση που δέχθηκε η Goldman Sachs από τις αρχές καθώς η διοίκηση του τραπεζικού ομίλου καθυστέρησε να καταθέσει τα στοιχεία που της ζητήθηκαν σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για την στάση της Goldman την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, πρόστιμο ύψους 108 εκατ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η Bank of America στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) κατόπιν καταγγελιών για θυγατρική της η οποία υποχρέωνε τους δανειολήπτες της να πληρώνουν αυξημένες προμήθειες την περίοδο της κρίσης.

Απώλειες 3,9% για τη μετοχή της Citigroup, 3,5% για τη Bank of America και 3% για τη Goldman Sachs.

Στον αντίποδα η BP φαίνεται ότι κατάφερε –έστω και αργά- να περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού καθώς ανακοίνωσε ότι το Σάββατο συγκέντρωσε 10.500 βαρέλια πετρελαίου, είδηση που συγκράτησε τις απώλειες στους ενεργειακούς τίτλους των Chevron και Exxon Mobil-πτώση 0,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Αμετάβλητη σχεδόν η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές στα 71,5 δολ./βαρέλι με τον χρυσό ωστόσο να αγγίζει νέα ιστορικά υψηλά στα 1.240/oz.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, ανέλπιστη αύξηση παρουσίασαν τα καταναλωτικά δάνεια στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, κοντά 1 δισ. δολάρια σημειώνοντας ετήσια αύξηση 0,5%, ένδειξη αισιόδοξη για τους αναλυτές καθώς φαίνεται –με αργούς ρυθμούς-να επαναδραστηριοποιείται η αγορά.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 9% στα 19,89 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 6,5% στα 2,17 δολάρια. Απώλειες 12,5% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 3,45 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 1,16% στις 9.816,49 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,35% στις 1.050,47 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,04% στις 2.173,90 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,11% στις 5.069,06 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 0,57% στις 5.904,95 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 1,21% στις 3.413,72 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v