Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ευρωπαϊκά σύννεφα παρέμειναν στη Wall

Απώλειες στη Wall καθώς διατηρήθηκαν οι ανησυχίες για ενδεχόμενη μετάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία μετά και την απαγόρευση του naked short selling από τη Γερμανία.

Απώλειες στη Wall καθώς διατηρήθηκαν οι ανησυχίες για ενδεχόμενη μετάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία μετά και την απαγόρευση του naked short selling από τη Γερμανία. Πτώση στις ευρωαγορές.

Ουσιαστικά παραμένει έντονος ο προβληματισμός των αναλυτών για την αιφνίδια απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει το naked short selling έως τις 31 Μαρτίου 2011 προκειμένου να αντιμετωπίσει τους διεθνείς κερδοσκόπους.

Χαρακτηριστική η δήλωση του αναλυτή της Avalon Rartners, Peter Pordillo, ότι "η πτώση των δεικτών οφείλεται στους εντεινόμενους φόβους των επενδυτών για τις εξελίξεις εντός της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαίοι θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία ωστόσο η απαγόρευση «σορταρίσματος» από τους Γερμανούς δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το μέλλον. Ο φόβος και η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να πιέζει χαμηλότερα τις αγορές", τόνισε.

Παράλληλα στις ΗΠΑ παραμένουν στο προσκήνιο οι εξελίξεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις χρηματοπιστωτικής εποπτείας της κυβέρνησης Obama, με τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να συμβιβάζονται στο μοίρασμα των εξουσιών ανάμεσα στους πολιτειακούς και στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για την καλύτερη εποπτεία του τραπεζικού κλάδου.

Στον αντίποδα θετικό αντίκτυπο στους επενδυτές – περιορισμός των απωλειών των δεικτών- είχε η δημοσίευση των πεπραγμένων της FED στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 και 24/4.Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στις ΗΠΑ ενώ βλέπει αισθητή βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον η ανακοίνωση των πρακτικών της FED πίεσε χαμηλότερα το δολάριο έναντι του ευρώ μετά το νέο χαμηλό 14 μηνών του κοινού ευρωπαικού νομίσματος την προηγούμενη μέρα.

Από πλευράς εισηγμένων στη Wall, η μετοχή της Hewlett- Packard ενισχύθηκε 0,7% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου ενώ κέρδη 3,4% και για τη μετοχή της Deere καθώς η διοίκηση αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2010.

Περιορισμένη άνοδος 0,45% για την τιμή του πετρελαίου στα $69,87 –σταθερά κάτω ωστόσο από τα 70 δολ. – καθώς το Υπουργείο Ενέργειας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε μείωση των αποθεμάτων αργού.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 5,3% στα 23,29 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο 5,6% στα 2,64 δολάρια. Απώλειες 2,1% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 4,13 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 0,63% στις 10.444,37 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,52% στις 1.115,01 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,82% στις 2.298,37 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 2,81% στις 5.158,08 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,72% στις 5.988,67 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 2,92% στις 3.511,67 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v