Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντόμινο πιέσεων σε Wall και ευρωαγορές

Οι φόβοι μετάστασης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η νέα βουτιά της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα $80 και η πτώση του ευρώ σε χαμηλό 14 μηνών, πίεσαν χαμηλότερα, Wall και ευρωαγορές.

Η προειδοποίηση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τη Moody’s ενίσχυσε τις ανησυχίες για μετάσταση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου της Ευρωζώνης.

Η νέα πτώση στη Wall, αν και σε μικρότερο εύρος σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, βασίστηκε τούτη τη φορά στην απειλή υποβάθμισης του χρέους της Πορτογαλίας κατά 2 βαθμίδες από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Παράλληλα τα αιματηρά επεισόδια στην Αθήνα  πρωταγωνίστησαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές στο κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επαναφέρει την ομαλότητα στην χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Νέα βουτιά για την τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι μετά την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, με τους τίτλους -ενδεικτικά -των ενεργειακών κολοσσών Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν πτώση 0,8% και 0,5% αντίστοιχα.

Πτώση και στο τραπεζικό κλάδο μετά την υποβάθμιση της μετοχής της Goldman Sachs από τoν οίκο αξιολόγησης  Fitch, συνέπεια των εισαγγελικών ερευνών που συνεχίζονται στον όμιλο.

Επιπλέον το ευρώ βρέθηκε σε χαμηλό 14 μηνών σε σχέση με το δολάριο- κοντά στο 1,29- καθώς φαίνεται σταδιακά να αποσύρεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ωστόσο αποφεύχθηκε μια νέα βουτιά των δεικτών στη Wall μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2008 συγκράτησαν την πτωτική κίνηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Παράλληλα αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης ISM υπηρεσιών στις 55,4 μονάδες τον Απρίλιο.

Πτώση 3,8% για την τιμή του πετρελαίου στα 79,97 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 7,4% στα 23,23 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο 1,7% στα 2,89 δολάρια. Πτώση 0,75% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 5,35 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε απώλειες 0,55% στις 10.866,83 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,66% στις 1.165,88 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,91% στις 2.402,29 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,28% στις 5.342,69 μονάδες, ο DAX 0,81% στις 5.958,48 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 1,44% στις 3.636,53 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαικού νότου, ο γενικός δείκτης της Πορτογαλίας έκλεισε με πτώση 3,82% ενώ στην Ισπανία 2,27%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v