Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Σταθεροποιητικές τάσεις στην Wall. Η αύξηση των αποταμιεύσεων προβλημάτισε τους επενδυτές καθώς αποτελεί ένδειξη ισχνών καταναλωτικών δαπανών. Εβδομαδιαία πτώση για Dow, S&P, κέρδη 0,6% για Nasdaq.

Σταθεροποιητικές τάσεις στην αμερικανική αγορά. Η αύξηση των αποταμιεύσεων προβλημάτισε τους επενδυτές καθώς αποτελεί σαφή ένδειξη αδύναμων καταναλωτικών δαπανών. Εβδομαδιαία πτώση 1,2% για Dow, 0,3% για S&P, κέρδη 0,6% για Nasdaq.

Παρά τις πιέσεις ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διατήρησε μέχρι τέλους τα κέρδη, ενώ μικρές απώλειες σημείωσε o Dow και ο S&P.

Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, εμπόδισαν μια δεύτερη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τη Wall Street με τους επενδυτές να προχωρούν σε αυστηρά επιλεκτικές ρευστοποιήσεις.

Συγκεκριμένα την δυσαρέσκεια των αναλυτών προκάλεσε η αύξηση κατά 6,9% το Μαίο, του δείκτη αποταμίευσης των καταναλωτών. Το επίπεδο ατομικής αποταμίευσης διαμορφώθηκε στα 768,8 δισ. δολ., στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Είναι προφανές πως παρά τα αισιόδοξα μηνύματα-συγκεκριμένες φορές και από συγκεκριμένους φορείς καθώς και από τα κατά καιρούς θετικά στοιχεία της οικονομίας- οι πολίτες, επενδυτές αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους καθώς μάλλον κρίνουν το μέλλον, αν όχι αβέβαιο τουλάχιστον δύσκολο.

Αντίθετα, θετικό είναι το γεγονός -αν και φαίνεται να μην δόθηκε ιδιαίτερη σημασία από τους επενδυτές- πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο 2008, δείγμα που ενισχύει τις προσδοκίες ότι τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων την ανησυχία της αγοράς προκάλεσε η προειδοποίηση του CEO της GM , Fritz Henderson, πως αν η αυτοκινητοβιομηχανία δεν εξέλθει σύντομα από το καθεστώς πτώχευσης τότε δε θα είναι λίγοι οι προμηθευτές της εταιρίας που θα κινδυνεύσουν ακόμα και με κλείσιμο.

Επιπλέον, η μετοχή της Boeing υποχώρησε 1% μετά την ακύρωση παραγγελίας 15 Dreamliner από την Αυστραλία ενώ αρνητικά αντέδρασε και ο τίτλος της Citigroup (-0,3%) κατόπιν της διαταγής άρσης επιχειρήσεων στην Ιαπωνία.

Στο μεταξύ πτώση 1,52% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 69,34 δολάρια ανά βαρέλι.

Το δικαίωμα της 3Ε με άπώλειες 0,05%, στα 19,20 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 1,5% στα 5,21 δολάρια. Χαμηλότερα 2,7% το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,27 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow υποχώρησε 0,4% στις 8.438,39 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,15% στις 918,87 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα κατά 0,47% στις 1.838,22 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο FTSE 100 υποχώρησε 0,27% στις 4.241,01 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε απώλειες 0,5% στις 4.776,47 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 1,05% στις 3.129,73 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v