Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η FED αποσταθεροποίησε την άνοδο στη Wall

Συνεδρίαση μικτών προσήμων στην αμερικανική αγορά καθώς η απουσία νέων μέτρων από τη FED -αν και αναμενόμενη- δεν ικανοποίησε τους επενδυτές. Άνοδος 1,55% για Nasdaq λόγω Oracle. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Συνεδρίαση μικτών προσήμων στην αμερικανική αγορά καθώς η απουσία νέων μέτρων από τη FED -αν και αναμενόμενη- δεν ικανοποίησε τους επενδυτές. Άνοδος 1,55% για Nasdaq λόγω Oracle. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Μια από τις πιο αισιόδοξες ανακοινώσεις των τελευταίων μηνών από πλευρά FED σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, κατάφερε όχι μόνο να περιορίσει την ανοδική κίνηση των δεικτών αλλά να στρέψει το Dow στο κόκκινο.

Συγκεκριμένα, η FED υποστήριξε ότι περιορίζεται η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας ενώ ο αποπληθωρισμός δεν θεωρείται πλέον απειλή για την αγορά.

Το σημείο που μάλλον προβλημάτισε τους επενδυτές ήταν η επισήμανση από την Κεντρική Τράπεζα ότι η οικονομία παραμένει αδύναμη.

Γενικότερα η απόφαση της FED να διατηρήσει αμετάβλητα -στο εύρος 0% - 0,25%- τα επιτόκια σε βάθος χρόνου, όπως άλλωστε ανέμεναν οι αναλυτές, και η απουσία νέων προτάσεων-όπως η διεύρυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων- προβλημάτισε μέρος των επενδυτών.

Πριν την ανακοίνωση από τη FED το θετικό κλίμα της συνεδρίασης στη Wall το συντηρούσαν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία καθώς και η ανέλπιστη εκτίμηση του ΟΟΣΑ για βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτικά και όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν απροσδόκητα, κατά 1,8% τον Μάιο στις ΗΠΑ ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες θα μειωθούν 0,9%

Επιπλέον οι πωλήσεις νεόδμητων μονοκατοικιών μειώθηκαν ελαφρώς τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Παράλληλα, για πρώτη φορά από το 2007 ο OOΣΑ προχώρησε σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεών για την παγκόσμια οικονομία.

Από πλευράς τίτλων τα θετικά αποτελέσματα της Oracle έδωσαν ανοδική ώθηση όχι μόνο στην μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού (7,5%) αλλά και στον Nasdaq καθώς αποτέλεσε η αφορμή, οι επενδυτές να αισιοδοξούν για τα εταιρικά αποτελέσματα.

Μικτές τάσεις, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος με τη Bank of America να ενισχύεται 0,10%, τη Citigroup με άνοδο 0,8% και JP Morgan με πτώση 1%.

Στο μεταξύ πτώση 0,9% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 68,63 δολάρια ανά βαρέλι.

Το δικαίωμα της 3Ε με κέρδη 0,9%, στα 18,87 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 0,4% στα 5,03 δολάρια. Υψηλότερα 0,88% το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,07 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow υποχώρησε 0,28% στις 8.299,86 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,65% στις 900,94 μονάδες και ο Nasdaq με άνοδο 1,55% στις 1.792,34 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 4.279,98 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε 2,74% στις 4.836,01 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα 2,18% στις 3.184,76 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v