Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία δίχασε τη Wall Street

Μικτές τάσεις επικράτησαν στην αμερικανική αγορά καθώς οι αρνητικές εντυπώσεις από τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία μετριάστηκαν από την επιτυχή δημοπρασία 2ετών ομολόγων. Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές. 

Μικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall καθώς οι αρνητικές εντυπώσεις από τα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία μετριάστηκαν από την επιτυχή δημοπρασία 2ετών ομολόγων.

Κατώτερες των προσδοκιών χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και αφορούσαν την αγορά κατοικίας.

Συγκεκριμένα οι μεταπωλήσεις οικιών αυξήθηκαν 2,4% στα 4,77 εκατ. συμβόλαια το Μάιο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών να διαμορφωθούν υψηλότερα κατά 3%, στις 4.820.000.

Επιπλέον η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, κ. Robert Gibbs ότι η ανεργία στις ΗΠΑ εκτιμάται να φθάσει στο 10% εντός των επόμενων δύο μηνών, υπενθύμισε στους επενδυτές ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάκαμψης.

Παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο, το πέρας της συνεδρίας της FED, όπου εκτιμάται να μην αλλάξει η πιστωτική πολιτική της τράπεζας, με τα επιτόκια να παραμένουν αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, αν ο Ben Bernanke θα παραμείνει πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας καθώς πλησιάζει η λήξη της θητείας του και ο πρόεδρος B. Obama δεν φαίνεται να βιάζεται να δώσει να απαντήσεις.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε ο βιομηχανικός κλάδος και συγκεκριμένα η μετοχή της Boeing κατόπιν ανακοίνωσης ότι θα καθυστερήσει η κυκλοφορία του νέου 787 Dreamliner.

Στον αντίποδα θετική επίδραση στη συνεδρίαση είχε η επιτυχής δημοπρασία 2ετών ομολόγων της τάξεως των 40 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, σημάδι εμπιστοσύνης των αγορών στην δυνατότητα ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Αξιόλογα κέρδη σημειώνει, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, ο τραπεζικός κλάδος με τη Bank of America να ενισχύεται 1,3%, τη JP Morgan με άνοδο 1,7% και Citigroup με κέρδη 0,8%.

Η Goldman Sachs ενισχύθηκε 2,9% κατόπιν αναβάθμισης της σύστασης της από τη FBR Capital Markets.

Στο μεταξύ άνοδο 2,7% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 69,31 δολάρια ανά βαρέλι.

Το δικαίωμα της 3Ε με απώλειες 0,5%, στα 18,71 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 3% στα 5,05 δολάρια. Αμετάβλητο το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow υποχώρησε 0,19% στις 8.322,91 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,23% στις 895,10 μονάδες και ο Nasdaq με πτώση μόλις 0,07% στις 1.827,47 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση μόλις 0,10% στις 4.230,02 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχυμένος 0,29% στις 4.707,15 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 0,21%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v