Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακροοικονομική στήριξη στη Wall Street

Παρά τις πιέσεις στις τράπεζες, τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία της στεγαστικής αγοράς κράτησαν σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall. Πτώση 30% για GM. Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές.

Παρά τις πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους, τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία της στεγαστικής αγοράς κράτησαν σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall Street. Πτώση 30% για GM. Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην στεγαστική αγορά κατάφεραν να συντηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τέταρτη μέρα παρά τις πιέσεις που δημιούργησε ο τραπεζικός κλάδος - συγκεκριμένα τρεις τράπεζες-στην απόπειρά τους να αντλήσουν επιπλέον κεφαλαία προκειμένου να αποπληρώσουν τα κυβερνητικά δάνεια.

Αναλυτικά, τα συμβόλαια πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά τον Απρίλιο, 6,7% έναντι του προηγούμενου μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις 0,5%.

Εντούτοις η ανακοίνωση αυτή από μόνη της θα μπορούσε να είχε συμπαρασύρει σε μία δεύτερη ισχυρή διαδοχική άνοδο τους δείκτες της Wall Street αν η JP Morgan Chase, η Morgan Stanley και η American Express, στο πλαίσιο των απαιτήσεων για την αποπληρωμή κρατικού χρήματος που τους δόθηκε μέσω του προγράμματος TARP,δεν προχωρούσαν σε πωλήσεις τίτλων με στόχο να συγκεντρωθούν 7,7 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, η Bank of America ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κριτήρια που έθεσε στις τράπεζες το υπουργείο οικονομικών μετά το stress test καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια της τάξεως των 33 δισ. δολαρίων.

Στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών πέρα από τις μειωμένες μεν καλύτερες των εκτιμήσεων δε, πωλήσεις αυτοκινήτων που ανακοινώθηκαν για το Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Marketwatch υπάρχει καταρχήν συμφωνία μεταξύ General Motors και ιδιώτη επενδυτή για την πώληση της Hummer. 

Απώλειες 30% για  τη μετοχή της General Motors, 4,5% για την American Express, 3,5% για JP Morgan, 4.8% για Citigroup ενώ ο τίτλος της Morgan Stanley ενισχύθηκε μόλις 1%.

Στο μεταξύ άνοδο 3,4% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 68,31 δολάρια ανά βαρέλι.

Το δικαίωμα της 3Ε κατέγραψε άνοδο 1,8%, στα 21,47 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 1,30%, στα 5,91 δολάρια. Κέρδη 1,10% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,36 δολάρια.

Από πλευράς δεικτών, ο Dow ενισχύθηκε 0,22% στις 8.740,87 μονάδες, ο S&P 500 υψηλότερα κατά 0,20% στις 944,74 μονάδες και ο Nasdaq με κέρδη 0,44% στις 1.836,80 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 υποχώρησε 0,65% στις 4.477,02 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε μόλις 0,03% στις 5.144,06 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,04% στις 3.378,04 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v