Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 2009 ο δείκτης S&P 500

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία ώθησαν σε ισχυρή άνοδο τους δείκτες της Wall Street. "Ανακούφιση" από τις εξελίξεις στη GM. Σχεδόν μηδένισε τις απώλειες έτους ο Dow, σε υψηλά 2009 ο S&P.

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία ώθησαν σε ισχυρή άνοδο τους δείκτες της Wall Street. "Ανακούφιση" από τις εξελίξεις στη GM. Σχεδόν μηδένισε τις απώλειες έτους ο Dow, σε υψηλά έτους ο S&P.

Νέα ώθηση στους δείκτες της Wall έδωσαν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία καθώς ο δείκτης μεταποίησης ISM, Μαΐου στις ΗΠΑ ενισχύθηκε σημαντικά διαμορφούμενος στις 42,8 μονάδες έναντι 40,1 στην προηγούμενη μέτρηση.

Ένα επιπλέον αισιόδοξο μήνυμα για τους επενδυτές είναι η ότι οι αγορές αρχίζουν σιγά σιγά να δραστηριοποιούνται σε πιο έντονους ρυθμούς καθώς η αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών κατά 0,8% και οι δαπάνες σε κατοικίες κατά 0,7% προϊδεάζουν θετικά για το μέλλον.

Πέρα όμως από την ελπίδα των επενδυτών ότι τα χειρότερα της κρίσης είναι πλέον παρελθόν, το βασικό θέμα της ημέρας όπως και όλης της προηγούμενης εβδομάδας είναι η General Motors.

Το σίριαλ των τελευταίων ημερών-αν τελικά θα καταφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία να ανταποκριθεί στους πιστωτές της, αν θα μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια -έλαβε οριστικά τέλος. Επισήμως σήμερα η διοίκηση της GM κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας στο αρμόδιο δικαστήριο, μετά από σχεδόν 100 χρόνια λειτουργίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει ένα θετικό συναίσθημα στην αγορά για την οριστική “λύση” του ζητήματος της GM καθώς μπορεί όταν βούλιαζε ο τίτλος της εταιρίας να μην ήταν σε θέση να παρασύρει τους δείκτες της Wall Street όμως “το μέλλον” της εταιρίας θα μπορούσε κάλλιστα να επηρεάσει τον δείκτη ανεργίας καθώς και τον δείκτη καταναλωτικών δαπανών.

Για άλλη μια φορά το κράτος δίνει τη λύση, με την κυβέρνηση Obama να υπόσχεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί τάχιστα να αναδιαρθρωθεί, ακολουθώντας το παράδειγμα της Chrysler.

Παράλληλα αποφασίσθηκε η διαγραφή των μετοχών της GM και της Citigroup από το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones.

Πλέον (από τις 8 Ιουνίου) την GM θα αντικαταστήσει ο τίτλος της εταιρία Cisco ενώ την Citigroup η Travelers Co. 

Κέρδη 11% κατέγραψε η μετοχή της General Motors,  2% η Bank of America, 1,5% η Wells Fargo ενώ ο τίτλος της Citigroup υποχώρησε 1%.

Στο μεταξύ άνοδο 3,4% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 68,31 δολάρια ανά βαρέλι.

Το δικαίωμα της 3Ε κατέγραψε άνοδο 2,2%, στα 21,09 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 2,10%, στα 5,83 δολάρια. Κέρδη 2,73% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,27 δολάρια.

Από πλευράς δεικτών, ο Dow ενισχύθηκε 2,60% στις 8.721,11 μονάδες, ο S&P 500 υψηλότερα κατά 2,58% στις 942,87 μονάδες και ο Nasdaq με κέρδη 3,06% στις 1.828,68 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 2% στις 4.506,19 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 ενισχύθηκε 4,08% στις 5.142,56 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υψηλότερα 3,11% στις 3.379,49 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v