Πτώση στα ομόλογα, ανοδικά τα επιτόκια

Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται οι τιμές των μακροπρόθεσμων ομολόγων στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν ανοδικά.

Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται οι τιμές των μακροπρόθεσμων ομολόγων στις ευρωπαϊκές αγορές. Τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα κινούνται σε ένα εύρος 105 - 105,10 μονάδων, ενώ σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται και οι ελληνικοί δεκαετείς τίτλοι, οι οποίοι κινούνται σε ένα εύρος 97,51 - 97,55 μονάδων, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 5,58%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών τίτλων διευρύνθηκε και διαμορφώθηκε στις 33 μονάδες βάσης.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,495 δισ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές αγοράς και τα 2,039 δισ. ευρώ εντολές πώλησης. Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών παρατηρήθηκε στα πενταετή ομόλογα της παλαιάς έκδοσης με 789 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις αύξησης των επιτοκίων, γεγονός το οποίο ασκεί πιέσεις στην αγορά ομολόγων.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν ανοδικά. Το επιτόκιο στη διάρκεια μίας ημέρας υποχώρησε οριακά στο 3,30%. Στο ίδιο επίπεδο διαμορφώθηκε και το επιτόκιο των δύο ημερών. Άνοδο στο 3,42% σημείωσε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μηνός. Οριακή περαιτέρω άνοδο στο 4,10% εμφάνισε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v