Πτωτικές τάσεις στα ομόλογα, σταθερά τα επιτόκια

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων με τους μακροπρόθεσμους τίτλους να καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, ενώ οριακή άνοδο καταγράφουν τα επιτόκια στη διατραπεζική.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων με τους μακροπρόθεσμους τίτλους να καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις. Παρά τον μικρό όγκο των συναλλαγών η απόδοση μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων περιορίστηκε σημαντικά.

Ειδικότερα, οι τιμές των ελληνικών δεκαετών τίτλων, λήξης 2012, κινήθηκαν στο εύρος 97,62 - 97,65 μονάδων, χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή από τα πρωινά τους επίπεδα, και η απόδοσή τους διαμορφώθηκε στο 5,57%. Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 3,1 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών παρατηρήθηκε στα 10ετή ομόλογα της νέας έκδοσης με 500 εκατ. ευρώ, ενώ συναλλαγές ύψους 445 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν στην παλαιά έκδοση των πενταετών ομολόγων.

Το γερμανικό δεκαετές ομόλογο υποχωρεί και διαμορφώνεται στις 105,20 μονάδες, με την διαφορά απόδοσης μεταξύ του γερμανικού και του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου να συρρικνώνεται σημαντικά και να διαμορφώνεται στις 32,5 μονάδες βάσης.

H πτώση των τιμών στη γερμανική αγορά ομολόγων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην είδηση της συμφωνίας του εργατικού σωματείου IG Metall με τους εργοδότες, σχετικά με τις αυξήσεις της επόμενης διετίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν στους γερμανούς εργαζόμενους θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρω-ζώνη, τη στιγμή μάλιστα που ΕΚΤ έχει ζητήσει τη συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Το επιτόκιο στη διάρκεια μίας ημέρας διαμορφώθηκε στο 3,32%. Στο ίδιο επίπεδο διαμορφώθηκε και το επιτόκιο των δύο ημερών. Ανοδο στο 3,38% σημείωσε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μηνός, ενώ οριακή υποχώρηση στο 4,04% εμφάνισε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v