Κινητικότητα στα ομόλογα, σταθερά τα επιτόκια

Κατά 4 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 1,2 δισ. ευρώ με το μέσο σταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,03%. Εξάλλου, στην εγχώρια αγορά των ομολόγων κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις, ενώ στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν σταθεροποιητικά.

Εντονη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε σήμερα στην εγχώρια αγορά ομολόγων με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο κατά κύριο λόγο στην πλευρά των ρευστοποιήσεων.

Οι συναλλαγές στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκαν στα 4,129 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,779 δισ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές πώλησης. Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών παρατηρήθηκε στα πενταετή ομόλογα της νέας έκδοσης με 910 εκατ. ευρώ, ενώ συναλλαγές ύψους 415 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν στην παλαιά έκδοση των επταετών ομολόγων (λήξεως Φεβρουαρίου 2007). Το περιθώριο διευρύνθηκε οριακά στο επίπεδο του 0,3084% με την απόδοση του ελληνικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 5,59% και του γερμανικού στο 5,28%.

Στο μεταξύ σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία ελληνικών ομολογιακών τίτλων ποσού 1,2 δισ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, με ετήσιο κουπόνι 4,65%. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,03%, στα τρέχοντα επίπεδα αγοράς, έναντι 4,69% στην προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων στις 7/2/02. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 4.905 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά τέσσερις περίπου φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των βασικών διαπραγματευτών αγοράς και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Μαϊου 2002.

Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 240 εκατ. ευρώ, έτσι συνολικά έγιναν αποδεκτές προσφορές 1,44 δισ. ευρώ. Η διακύμανση των προσφερθέντων επιτοκίων ήταν 3,8 μονάδες βάσης (0,038%).

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Το επιτόκιο στη διάρκεια μίας ημέρας διαμορφώθηκε στο 3,32%. Στο ίδιο επίπεδο διαμορφώθηκε και το επιτόκιο των δύο ημερών. Ανοδο στο 3,38% σημείωσε το euribor στη διάρκεια του ενός μηνός, ενώ με άνοδο στο 4,05% έκλεισε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v