Ομόλογα: Ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμους τίτλους

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε σήμερα τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στην ελληνική αγορά ομολόγων, με τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών να παρατηρούνται στους μακροπρόθεσμους τίτλους. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη διατραπεζική.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε σήμερα τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στην ελληνική αγορά ομολόγων, με τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών να παρατηρούνται στους μακροπρόθεσμους τίτλους. Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα, λήξης 2012, κινήθηκαν σε ένα εύρος 98 - 98,02 μονάδων, και η απόδοσή τους διαμορφώθηκε 5,52%. Η διαφορά μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών τίτλων διαμορφώθηκε στις 34,5 μονάδες βάσης.

Στην ενίσχυση των τιμών των ομολόγων συμβάλλει η ”κακή εικόνα” των χρηματιστηρίων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Τα ελληνικά ομόλογα ακολούθησαν για μια ακόμη φορά την πορεία των γερμανικών τα οποία έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά των 105,35 μονάδων, και διαμορφώνονται στο επίπεδο των 105,65 μονάδων. Αυξημένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες ήταν και οι συναλλαγές στο ΗΔΑΤ, οι οποίες ανήλθαν στα 2,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τους πληθωριστικούς κινδύνους στην Ευρωζώνης, έχει ανησυχήσει την αγορά ομολόγων, η οποία φοβάται μια απροσδόκητη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Όσον αφορά στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια euribor να υποχωρούν οριακά. Συγκεκριμένα, τα euribor ενός και τριών μηνών υποχωρούν κατά 0,03% και διαμορφώνονται στο 3,34% και 3,42% αντίστοιχα, ενώ το euribor έξι μηνών σημειώνει πτώση 0,06% και διαμορφώνεται στο 3,57%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v