Οι γεωπολιτικές ανησυχίες ευνοούν τα ομόλογα

Ελαφρώς υψηλότερα διαμορφώνονται οι τιμές των ομολόγων, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών ανησυχιών (Ιράκ, Β. Κορέα), ενώ αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν πως οι τιμές τους θα ευνοούνται όσο τα χρηματιστήρια υποχωρούν.

Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται οι τιμές των ομολόγων, αφού η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών και οι ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με το Ιράκ ευνοούν τις αποδόσεις ”σταθερού εισοδήματος”, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά αναλυτές της αγοράς.

Όσο οι πιέσεις στις αγορές διαρκούν και στο θέμα (κυρίως) του Ιράκ δεν παρουσιάζεται μια λύση τα ομόλογα θα ευνοούνται, υποστηρίζουν ευρωπαίοι διαχειριστές, προβλέποντας μάλιστα πως το μεγαλύτερο όφελος θα έχουν τα ομόλογα με τη μικρότερη διάρκεια.

Εξάλλου, μείωση στις εκδόσεις ομολόγων για τις μη τραπεζικές εταιρίες στο α΄ εξάμηνο του 2002, προβλέπει η Moody’s, υποστηρίζοντας πως οι πιστοληπτικές ικανότητες των επιχειρήσεων θα ”παραμείνουν σε πίεση”, στοιχείο διόλου ενθαρρυντικό για τις εταιρίες που επιχειρούν να πουλήσουν χρέος.

Πάντως, όπως αναφέρεται σχετικώς, η France Telecom προβλέπεται να εκδόσει ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ, Deutsche Telekom ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ και η BT 3 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 840 εκατ. ευρώ με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα να καταγράφεται στα 10ετή ομόλογα.

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου (10ετές) υποχώρησε στο επίπεδο του 4,43% και αυτή των γερμανικών (επίσης 10ετές) αυξήθηκε στο 4,19%.

Στη διατραπεζική αγορά το euribor 1 μηνός διαμορφώθηκε στο 2,98%, το euribor 3 μηνών στο 2,93% και το euribor 6 μηνών στο 2,84%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v