Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ιράκ ενισχύει και τα ομόλογα

Με άνοδο έκλεισαν στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, καθώς το νέο ”κύμα έντασης” μεταξύ ΗΠΑ Ιράκ, συνέβαλε στην αύξηση των τοποθετήσεων σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Ανοδος καταγράφηκε και στην εγχώρια αγορά με την απόδοση του δεκαετούς να διαμορφώνεται στο 4,56%.

Με άνοδο έκλεισαν στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, καθώς το νέο ”κύμα έντασης” μεταξύ ΗΠΑ Ιράκ, συνέβαλε στην αύξηση των τοποθετήσεων σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Το απόγευμα αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε ότι το Ιράκ ”απέτυχε στις εξετάσεις”, καθώς ενδέχεται, όπως φέρεται να δήλωσε και ο αμερικανός πρόεδρος, στην ιρακινή έκθεση αποκρύπτονται στοιχεία για τον οπλισμό του Ιράκ. Οπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, όσο το πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ ΗΠΑ Ιράκ αυξάνεται, τόσο θα ενισχύονται οι τιμές των ομολόγων.

Ανοδικά κινήθηκε και η εγχώρια δευτερογενής αγορά. Το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1 δισ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές αγοράς και τα 900,5 εκατ. ευρώ εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στα τριετη ομόλογα (λήξεως Ιουνίου 2005), καθώς και στα πενταετή (λήξεως Απριλίου 2007). Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 0,23% με την απόδοση του ελληνικού ομολόγου να υποχωρεί στο επίπεδο του 4,56% και αυτή των γερμανικών στο 4,32%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις βραχυχρόνιες περιόδους σημείωσαν οριακή άνοδο. Ετσι, το επιτόκιο μίας ημέρας αυξήθηκε στο 3%, ενώ στο ίδιο επίπεδο διαμορφώθηκε και το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών.

Με οριακή άνοδο στο 2,98% έκλεισε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μήνα και με οριακή άνοδο στο 2,90% έκλεισε και το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v