Φήμες μείωσης επιτοκίων ενισχύουν τα ομόλογα

Οι φήμες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την πτώση των μετοχικών τιμών, βάρυναν περισσότερο στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, οι οποίες δεν έλαβαν υπόψη τους τα θετικά μακροοικονομικά των ΗΠΑ. Ανοδος σημειώθηκε και στην εγχώρια αγορά.

Οι φήμες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την πτώση των μετοχικών τιμών, βάρυναν περισσότερο στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, οι οποίες δεν έλαβαν υπόψη τους τα θετικά μακροοικονομικά των ΗΠΑ.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά παρατηρήθηκαν ελαφρώς ανοδικές τάσεις. Το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 2,145 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,075 δισ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές αγοράς και τα 1,07 δισ. ευρώ εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στα 10ετή ομόλογα (λήξεως Μαίου 2012) με 215 εκατ. ευρώ, καθώς και στα πενταετή (λήξεως Ιανουαρίου 2004) με 335 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 0,23% με την απόδοση του ελληνικού ομολόγου να υποχωρεί στο επίπεδο του 4,56% και αυτή των γερμανικών στο 4,32%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ετσι, το επιτόκιο μίας ημέρας υποχώρησε οριακά στο 2,90%. Στο ίδιο επίπεδο διαμορφώθηκε και το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Αμετάβλητο στο 2,95% παρέμεινε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μήνα και αμετάβλητο στο 2,90% έκλεισε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v