”Φόβοι πολέμου” ενισχύουν τα ομόλογα

Η ”βεβαιότητα” του Τζορτζ Μπους ότι το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής, σε συνδυασμό με την πτώση των μετοχικών τιμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, συνέβαλαν στην άνοδο των ευρωπαϊκών ομολόγων, την στιγμή που όλοι ανέμεναν πτώση, μετά την μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Η δήλωση εκπροσώπου του αμερικανού προέδου ότι Τζορτζ Μπους έχει ”βάσιμους λόγους” να υποστηρίζει ότι το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής παρά την αδυναμία των επιθεωρητών του ΟΗΕ να τα εντοπίσουν μέχρι στιγμής, σε συνδυασμό με την πτώση των μετοχικών τιμών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ συνέβαλε στην άνοδο των τιμών των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Μάλιστα, η άνοδος των τιμών εξέπληξε παρατηρητές της αγοράς, οι οποίοι περίμεναν την αρνητική αντίδραση των ευρωπαϊκών τίτλων μετά την μείωση των επιτοκίων της Ευρωζώνης.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, με το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,2 δισ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές αγοράς και τα 1,34 δισ. ευρώ εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στα 10ετή ομόλογα (λήξεως Μαρτίου 2012) καθώς και στα πενταετή (λήξεως 19-04-2007). Το περιθώριο υποχώρησε στο επίπεδο του 0,2337% με την απόδοση του ελληνικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,72% και αυτή των γερμανικών στο 4,48%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ετσι, το επιτόκιο μίας ημέρας αυξήθηκε οριακά στο 3,05%. Στο ίδιο επίπεδο διαμορφώθηκε και το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών.

Αμετάβλητο στο 3,05% παρέμεινε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μήνα ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v