Το Ιράκ αιτία ανόδου και για τα ομόλογα

Ανοδικά για ακόμη μια ημέρα η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, κυρίως λόγω των εντεινόμενων φημών ότι η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ θα πραγματοποιηθεί σύντομα, γεγονός που ωθεί τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολογιών.

Η φήμη για σύντομη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, ωθεί τους επενδυτές στο ασφαλές λιμάνι των ομολόγων, η ευρωπαϊκή αγορά των οποίων κινείται για ακόμη μια ημέρα σε θετικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό 10ετές ομόλογο καταγράφει ανοδική κατά 0,03% τάση και το αντίστοιχο γερμανικό κατά 0,14%. Αντίθετα, στην εγχώρια αγορά το ελληνικό 10ετές ενώ είχε ξεκινήσει ικανοποιητικά, υποχωρεί τώρα κατά 0,15% με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,71%.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν είναι τόσο οι μακροοικονομικοί δείκτες που επηρεάζουν την αγορά –η ιταλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε σε χαμηλά εξαμήνου τον Αύγουστο, ενώ αναμένεται και ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ-, αλλά οι φήμες για ”σύντομη πολεμική σύρραξη στο Ιράκ” που πληθαίνουν μετά τη χθεσινή αεροπορική επίθεση στη χώρα. Το γεγονός αυτό στρέφει τους επενδυτές στο ασφαλές και δοκιμασμένο λιμάνι των ομολόγων.

Στη διατραπεζική αγορά, το κλίμα παραμένει αρνητικό με το euribor 1μηνός να υποχωρεί κατά 0,15% και να διαμορφώνεται στο 3,31%, το αντίστοιχο επιτόκιο 3μηνών να βρίσκεται στο –0,24% και το 3,30%, ενώ και το euribor 6μηνών κινείται κατά 0,28% πτωτικά και κυμαίνεται στο 3,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v