Υποτονική άνοδος για ομόλογα

Η επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη, άσκησε πιέσεις στις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών, ευνοώντας τις τιμές των ομολόγων, σε μια υποτονική κατά τα άλλα συνεδρίαση εξαιτίας της αμερικανικής αργίας.

Η επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη, άσκησε πιέσεις στις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών, ευνοώντας τις τιμές των ομολόγων, σε μια υποτονική κατά τα άλλα συνεδρίαση εξαιτίας της αμερικανικής αργίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στις 50,8 μονάδες από 51,6 τον Ιούλιο παραμένοντας οριακά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων το οποίο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης.

Όπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς οι αγορές ομολόγων συνεχίζουν να ευνοούνται από την ανυπαρξία πληθωριστικών πιέσεων ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Εάν όμως δεν αναχαιτισθεί η πρόσφατη μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου με μια απόφαση του ΟΠΕΚ θα υπάρξει κίνδυνος για τους επόμενους μήνες να επιβραδυνθούν περισσότερο οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, όχι μόνον στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς.

Προς το παρόν οι συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές συμβάλλουν στη διατήρηση των υψηλών τιμών των ομολόγων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Όμως εάν οι παραπάνω κίνδυνοι για την οικονομία υποχωρήσουν σταδιακά ή εκλείψουν δεν αποκλείεται να σημειωθεί κάποια διόρθωση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν πληθωριστικές πιέσεις στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpha Bank, η διαφαινόμενη αύξηση των ελλειμμάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα έχει κάποια αρνητική επίδραση και στις αγορές ομολόγων, καθώς θα αυξηθεί η προσφορά τίτλων από τις κεντρικές τράπεζες. Η Alpha Bank δίνει περισσότερες πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων παρέμβασης στην Ευρώπη, παρά στις ΗΠΑ.

Στην εγχώρια αγορά, οι δεκαετείς τίτλοι λήξης 2012 διαμορφώθηκαν στις 102,95 μονάδες, με την απόδοσή τους να υποχωρεί στο 4,85%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών τίτλων περιορίστηκε στις 34 μονάδες βάσης. Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 2 εκατ. ευρώ.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημειώνουν οριακή πτώση. Ειδικότερα, το euribor ενός μηνός διαμορφώνεται στο 3,33%, το αντίστοιχο των τριών μηνών στο 3,35%, ενώ και το επιτόκιο στη διάρκεια των έξι μηνών διαμορφώνεται στο 3,33%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v