Ευνοημένες και σήμερα οι αγορές ομολόγων

Οι αρνητικές τάσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ευνόησαν τις αγορές ομολόγων συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Στην εγχώρια αγορά οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,40% κυρίως στις μακροπρόθεσμες διάρκειες.

Οι αρνητικές τάσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ευνόησαν τις αγορές ομολόγων συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά ακολουθώντας την τάση των γερμανικών τίτλων.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις αρνητικών μεγεθών για την οικονομία των ΗΠΑ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στρέφοντας τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των αξιών σταθερού εισοδήματος.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφώνονται στα κατώτερα επίπεδα της εβδομάδας, ενώ στην εγχώρια δευτερογενή αγορά τίτλων οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,40% κυρίως στις μακροπρόθεσμες διάρκειες, ενώ η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 2.385 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν τα 5ετή λήξης 4/2007 και τα 10ετή της σειράς 2012. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντιστοίχων γερμανικών διατηρήθηκε κλειστό στις 34,50 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ οι ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επισκιάζουν τις προσδοκίες των αγορών για αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ η οποία προβλέπεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια του ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη διατραπεζική αγορά το euribor στη διάρκεια του μήνα διαμορφώθηκε στο μήνα 3,34%, στο εξάμηνο στο 3,41% και στο έτος στο 3,49%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v