Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στα ελληνικά ομόλογα

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου επί τάπητος θα βρεθεί το θέμα της στήριξης των ελληνικών τραπεζών. Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε για πρώτη φορά η Πορτογαλία.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης, καθώς η προαναγγελία αύξησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ αντιστάθμισε τις όποιες ανησυχίες ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed θα δείξουν ότι μπορεί σύντομα οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τους.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,58%, του 5ετούς στο 0,052% και του 2ετούς στο -0,21%, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,81%, του ισπανικού στο 1,77% και του πορτογαλικού στο 2,37%.

Αξίζει να σημειωθεί στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας στην οποία προχώρησε σήμερα η Πορτογαλία, το επιτόκιο ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία αρνητικό (στο -0,002% από 0,047% στην προηγούμενη δημοπρασία), ενώ για τα έντοκα 12μηνης διάρκειας η χώρα πλήρωσε ελαφρώς αυξημένο επιτόκιο (στο 0,021% από 0,015%).

Αντιθέτως, λίγο υψηλότερα διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ ως προς το αν θα περιορίσει τη στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες.

Στο 11,09% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου, στο 16,18% του 5ετούς και στο 22,78% του 3ετούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v