Το μη χείρον βέλτιστον για τα ομόλογα

Η ρήση ”το μη χείρον βέλτιστον” θα ταίριαζε προκειμένου να περιγράψει την ψυχολογία στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, το πρωί της Τετάρτης, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι ”η ομιλία Γκρίνσπαν δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για τα ομόλογα, ωστόσο δεν αποδείχθηκε καλή και για τις μετοχές”, ευνοώντας έτσι τις ομολογίες.

Τη λογική του ”μη χείρον βέλτιστον” έχουν υιοθετήσει οι αναλυτές της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων προκειμένου να εξηγήσουν το γιατί η ομιλία Γκρίνσπαν, ευνόησε εν μέρει τα ομόλογα αν και δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι αφού δεν βοήθησε τις μετοχές, ενίσχυσε τις ομολογίες.

Ωστόσο, οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι η αγορά ομολόγων το πρωί της Τετάρτης, παρουσιάζεται μικτή, με το ευρωπαϊκό 10ετές να υποχωρεί οριακά κατά 0,02%, το αντίστοιχο γερμανικό κατά 0,12%, ενώ αντίθετα το ελληνικό 10ετές κερδίζει περί το 0,11% με την απόδοσή του στο 5,23%.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της ABN Amro, η ”χλιαρή” υποδοχή των δηλώσεων του κεντρικού τραπεζίτη από τις κεφαλαιαγορές, ενισχύει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα αφενός, αφετέρου όμως η αισιοδοξία Γκρίνσπαν για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας υποδηλώνει μια μακροπρόθεσμη απομάκρυνση των επενδυτών από τις ομολογίες. Έτσι, η αγορά εμφανίζεται ”μπερδεμένη” με τα ομόλογα να καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις.

Όσον αφορά στη διατραπεζική, η εικόνα και εκεί μικτή, καθώς ενώ τα euribor ενός και 3μηνών υποχωρούν κατά 0,24% (στο 3,35%) και 0,21% (στο 3,38%) αντίστοιχα, το euribor 6μηνών κινείται κατά 0,23% ανοδικά και διαμορφώνεται στο 3,49%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v